Mala sirena (film, 1989)

američki fantastični animirani film iz 1989. godine
(Preusmjereno sa stranice The Little Mermaid (1989 film))

Mala sirena (eng. The Little Mermaid) je američki fantastični animirani film iz 1989. godine redatelja Rona Clementsa i Johna Muskera u produkciji Walt Disney Feature Animationa. Film je nastao prema istoimenoj bajci koju je napisao Hans Christian Andersen. To je 28. animirani film iz Disneyjevog studija kojim je započeo veliki uspjeh studija u narednom desetljeću, zbog čega se uzima da je ovim počela "Disneyeva renesansa" koja će trajati naredno desetljeće. Radnja se vrti oko mlade sirene koja se zaljubila u čovjeka Erica te odlučila transformirati u ljudsko obličje. Godine 2006. izašlo je i novo DVD izdanje na hrvatsko tržište. Nastavak pod nazivom Mala sirena 2: Povratak u more objavljen je 2000. godine.

The Little Mermaid
kino poster
RežijaRon Clements
John Musker
ProducentJohn Musker
Howard Ashman
ScenarioRon Clements
John Musker
UlogeJodi Benson
Christopher Daniel Barnes
Rene Auberjonois
Pat Carroll
Buddy Hackett
Jason Marin
Kenneth Mars
Samuel E. Wright
MuzikaAlan Menken (glazba)
Howard Ashman (stihovi)
MontažaMark A. Hester
DistribucijaBuena Vista Pictures Distribution
Datum(i) premijere1989.
Trajanje83 minute
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$40.000.000
The Little Mermaid na Internet Movie Database

Radnja uredi

Duboko ispod mora kralj Triton, vladar oceana, se spustio u arenu kako bi uživao u koncertu kojeg je pripremio rak Sebastian, a u kojem nastupaju sve njegove kćerke. Koncert krene, no publika se šokira kada se ispostavi da se Tritonova najmlađa kćerka, 16-godišnja sirena Ariel, nije pojavila te je tako upropastila predstavu. Ariel u međuvremenu s ribom Flounder istražuje potonuli brod i skuplja ljudske predmete. Tada ih napadne morski pas, no oni pobjegnu i na površini sretnu šašavog galeba Scuttlea, koji im potpuno krivo objasni da se vilica koristi kao češalj, a lula kao truba. Tada se Ariel sjeti da je trebala biti na koncertu te se vrati i ispriča ocu. Sebastian stoga dobije zadaću promatrati ju. On se iznenadi kada se Ariel zagleda u čovjeka, princa Erica, koji je plesao na nekom brodu. Tada izbije oluja i brod potone, ali ga Ariel spasi te se zaljubi u njega.

Ona se počne neobično ponašati te Triton od Sebastiana otkrije da je zaljubljena u čovjeka, što ga toliko iznenadi da joj uništi njenu cijelu zbirku ljudskih predmeta. Ariel se naljuti i odluči sa vješticom Ursulom sklopiti dogovor; ova će ju pretvoriti u čovjeka kako bi mogla zavesti Erica, ali će zauzvrat izgubiti svoj glas a ako ju za tri dana on ne poljubi, ona će postati njena robinja. Ariel pristane te se transformira u čovjeka. Princ Eric ju pronađe, ali zaključi da ga ona nije spasila iz mora jer je nijema, a on je čuo krasno pjevanje. Ipak, s vremenom se njih dvoje zbliži. No tada se Ursula pretvori u ljepoticu te sa njenim glasom nagovori Erica da se uda za nju. Ariel shvati da je Ursula varala, a Sebastian, galebi i druga morska bića napadnu Ursulu. Arielin glas se vrati i Eric ju prepozna. No Ursula odvede Ariel kao robinju ispod mora te se nagodi sa Tritonom da će postati vladarica mora zauzvrat njene slobode. Tada napadne Ariel, ali se Eric zaleti sa brodom te ju probode. Ursula nestane, Triton ponovno postane kralj oceana, a Ariel ostane čovjek te se uda za Erica.

Uloge uredi

Nagrade uredi

  • 2 osvojena Oscara (najbolja glazba, pjesma "Under the Sea") i jedna nominacija (najbolja pjesma "Kiss the Girl")
  • 2 osvojena Zlatna globusa (najbolja glazba, pjesma "Under the Sea") i 2 nominacije (najbolji film – komedija ili mjuzikl, pjesma "Kiss the Girl")

Zanimljivosti uredi

  • Studio Disney je planirao napraviti animiranu verziju o maloj sireni još u 1930-ima, a i ilustrator Kay Nielsen je pripremio velik broj skica za priču.
  • Sherri Stoner je bila model za animiranu Ariel. Glumica Alyssa Milano je navodno također bila uzor za njen izgled.
  • Film je imao najviše specijalnih efekata u animaciji u nekom Disneyevom filmu od ostvarenja "Fantazija" iz 1940.
  • Jedan dio animacije napravljen je u Kini.
  • U ekspoziciji, kada se kralj Triton spušta u arenu, Mickey Mouse, Šiljo i Paško Patak se mogu nakratko primjetiti s leđa kako sjede u publici.
  • Transvestit Divine je bio uzor za vješticu Ursulu.
  • "Mala sirena" je označila povratak studija Disney nakon 10-godišnjeg komercijalno neuspješnog razdoblja, započetog od filma "Crna rupa" iz 1979.
  • Pravo ime raka Sebastiana je Horatio Thelonius Ignatius Crustatious Sebastian.
  • Imena Arielinih sestara su Aquatta, Andrina, Arista, Adella, Alana and Attina.
  • U par prizora Ariel sjedi na kamenu, što je referenca na kip male sirene u Kopenhagenu.
  • Ariel je namjerno nacrtana sa crvenom kosom kako bi se razlikovala od Daryl Hannah iz film "Splash" iz 1984.
  • U sekvenci u kojoj se Ariel transformira u čovjeka i ispliva na površinu, na djelić sekunde se može vidjeti njena stražnjica.
  • "Mala sirena" je prvi Disneyev animirani film koji je nominiran za Zlatni globus za najbolji film.

Kritike uredi

Roger Ebert je filmu u svojoj recenziji dao 4/4 zvijezde; "Disneyjeva Mala sirena je vesela i inventivna animirana fantazija - film koji je toliko kreativan i toliko zabavan da zaslužuje usporedbu sa najboljim Disneyjevim filmovim u prošlosti... Dva ključna elementa izdvajaju Malu sirenu od slabijih nedavnih animiranih ostvarenja. Jedan je da je Ariel potpuno ostvaren ženski lik koji misli i djeluje nezavisno, čak i buntovno, umjesto da pasivno visi i čeka da sudbina odlučuje o njenom životu. Zbog toga što je pametna i razmišlja za sebe, imamo simpatije za njene planove. Drugi element uključuje samu priču; neobična je i pametna... Nedavno se razvilo mišljenje da su animirani filmovi samo za djecu. Ali zašto? Umjetnost animacije ima snagu koja može privući bilo koga, samo ako nije ograničena na glupu priču".[1]

Dean Šoša, kritičar Nacionala, je također pisao pohvale; "Nema bolje potvrde za tezu o nekvaliteti posljednjih Disneyjevih crtića, poput Zova divljine, od njihove usporedbe s Malom sirenom, velikim hitom s kraja 80-ih, koji je, nakon desetljeća kriza, otvorio seriju uspjelih dugometražnih crtića čuvenog studija. Bolja i od razvikanog Kralja lavova, Mala sirena osvaja bogatom pričom, maštovitim likovima i briljantnom klasičnom animacijom. Pitanje je samo hoće li današnje klince zanimati takav složen crtić u kojem svaka nevina scena krije suptilno poneku okrutnost, a animatori glavnu negativku koncipiraju prema liku legendarnog Watersovog transvestita Divine? Hrvatska sinkronizacija još jednom je obavljena tako da ništa nećete propustiti ako ne vidite izvornu verziju filma".[2]

S druge strane, Eric Henderson je otvoreno priznao da mu se film nije uopće svidio: "Mala sirena" je stvorena od čistog očaja. Disney nije imao hit tada preko dva desetljeća...To je priča o razmaženoj tinejdžerskoj princezi čije podvodno kraljevstvo se jedino nadmašuje u dubini sa njenim nevjerojatnim smislom za potrošački um...Ursula je utjelovljenje gay korpulentnosti, što objašnjava njenu visoku poziciju na panteonu antijunaka za onu djecu koja su, poput mene, jedva izdržala njen odurni prizor koncentrirajući se na njene pipke".

Izvori uredi

  1. Ebert, Roger (1989-11-17). The Little Mermaid review”. Chicago Sun Times. Arhivirano iz originala na datum 2009-12-30. Pristupljeno 2009-12-23. 
  2. Dean Šoša (16. listopada 2006). „Nefilmski Wood”. Nacional. [mrtav link]

Vanjske veze uredi