The King's Pirate

Kraljev pirat (The King's Pirate) je američki pustolovni film iz 1967. godine. Film je remake filma Protiv svih zastava iz 1952. godine.

The King's Pirate
Žanrpustolovni
RežijaDon Weis
ScenarioÆneas MacKenzie
Paul Wayne
UlogeDoug McClure
Jill St. John
DistribucijaUniversal Studios
Datum(i) premijere
1967 (1967)
Trajanje100 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Radnja uredi

1700. godine poručnik Brian Fleming (Doug McClure) sa broda Monsoon pristaje biti optužen za napad i nečasno otpušten iz Britanske mornarice, no sve je to tek dio šireg plana kapetana Hornsbyja (Bill Glover) i komodora Collinsa (Michael St. Clair) da se Fleming uvuče u neosvojivu piratsku luku Juarez u Indijskom oceanu. U Zanzibaru Fleming se priključuje Zuccu (Kurt Kasznar), lopovu koji opskrbljuje pirate svim potrepštinama te skupa s njim odlazi u Puerto Juarez. Fleming ondje upoznaje prelijepu Jessicu Stephens (Jill St. John) koja upravlja sustavom utvrda i topova u obrani otoka. Fleming joj se počinje udvarati, ali u Jessicu je zagledan i John Avery, prvi časnik na piratskom brodu Scorpion. Zapovjednik Scorpiona, kapetan Cullen (Torin Thatcher) uzima Fleminga na brod kako bi ga iskušao i provjerio njegovu odanost piratskom Bratstvu. Napadaju indijski brod natovaren blagom, i zarobljavaju indijsku princezu Patnu (Mary Ann Mobley), kćer Velikog mogula. Po povratku na otok, Jessica nudi Flemingu položaj kapetana na njenom brodu Shark i Fleming mora birati između želje da izvrši svoj zadatak i spasi princezu te ljubavi prema Jessici i piratskom životu.

Uloge uredi

Zanimljivosti uredi

  • Britanski časnici u filmu nose uniforme koje su usvojene tek pola stoljeća kasnije.
  • Kao razlog Flemigovog pristajanja na zadatk iznosi se nagrada od 50,000 funti za uništenje piratskog gnijezda koju je raspisala Britanska istočnoindijska kompanija.
  • John Avery je vjerojatno utemeljen na Henryju Averyju, povjesnom piratu koji je plovio Indijskim oceanom i ponekad bio zvan John Avery.
  • Piratski napad na indijski brod s blagom je vjerojatno utemeljen na napadu Henryja Averyja na mogulov brod Ganj-I-Sawai 1694. pri čemu je Avery oteo jedan od najvećih plijenova u povijesti piratstva, tadašnjih 600,000 funti, što bi danas vrijedilo otprilike 105,000,000 američkih dolara.

Vanjske veze uredi