The Icarus Factor

The Icarus Factor (sh. Ikarov faktor) je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation premijerno prikazana 24. aprila 1989. godine. Radnja prikazuje kako prvi oficir Riker dobija ponudu za unaprijeđenje i komandu nad vlastitim brodom, a što koincidira sa susretom sa ocem sa kojim je godinama bio u lošim odnosima.

The Icarus Factor
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 14
RežijaRobert Iscove
Scenario
PričaDavid Assael
MuzikaRon Jones
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod140
Originalno emitiranje24. 4. 1989 (1989-04-24)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Time Squared"
Sljedeća →
"Pen Pals"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Radnja uredi

Rikeru je ponuđeno mjesto kapetana na međuzvjezdanom brodu Aries, te Enterprise kreće prema Zvjezdanoj Bazi Montgomery kako bi preuzeo dužnost. Stigavši u Zvjezdanu Bazu, Riker je vidljivo potresen kada njegov otac, Kyle Riker, kojega nije vidio 15 godina dospije na brod da ga obavijesti o njegovoj novoj dužnosti. Odmah postaje očito da je njihov odnos napet i Riker odbija sve pokušaje Kylea da se poveže s njim.

U međuvremenu Worf pokazuje sve veće neprijateljstvo prema posadi bez nekog osobitog razloga. Wesleyeva istraga o razlogu Worfova nekarakterističnog ponašanja uskoro otkriva da se on osjeća kulturno izoliranim jer mu je deseta godišnjica od njegovog Doba Uzdizanja, rituala koji označava novu razinu klingonskog duhovnog postignuća.

Da bi mu pomogli proslaviti godišnjicu, Data, Geordi i Wesley iznenade ga stvaranjem klingonske ritualne odaje u holodeku. Oni su, iznenađeni kad saznaju da je ritual ispit klingonske sposobnosti da izdrži bol uz pomoć svojih prijatelja.

Dok se Riker sprema za svoj novi zadatak, otac ga izaziva na igru punzo-gai-rokqa. Meč daje Kyleu priliku da konačno riješi svoj konfliktan odnos sa sinom. Dok se posada potišteno priprema da napusti Zvjezdanu Bazu bez Rikera, on ih iznenađuje pojavljujući se na mostu, objavljujući svoju nakanu ostanka na Enterpriseu u ulozi prvog časnika.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi