The IPCRESS File

The IPCRESS File (sh. Slučaj IPCRESS ili Dosije IPCRESS) je britanski špijunski triler film snimljen 1965. godine u režiju Sidneya J. Furieja, poznat kao prvo ostvarenje iz serije o Harryju Palmeru, ali i po tome što se smatra jednim od najboljih ostvarenja žanra.

The Ipcress File
omot DVD-izdanja
RežijaSidney J. Furie
ProducentHarry Saltzman
ScenarioBill Canaway
James Doran
PredložakThe IPCRESS Filme; autor:
Len Deighton
UlogeMichael Caine
MuzikaJohn Barry
FotografijaOtto Heller
MontažaPeter R. Hunt
StudioLowndes Productions
DistribucijaRank Organisation
Datum(i) premijere
18. 3. 1965 (1965-03-18) (UK)
[1]
Trajanje109 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Bruto prihod3,000.000 $ (SAD i Kanada)[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Funeral in Berlin (1966)

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Lena Deightona. Protagonist, koga tumači Michael Caine, je britanski obavještajac koji dobije zadatak istražiti otmice britanskih raketnih naučnika, za koje se sumnja da ih otmičari odvode u Istočni blok. Radnja prikazuje kako se Harry Palmer suočava sa izdajom u vlastitim redovima, ali i zastrašujućim tehnikama ispiranja mozga.

The IPCRESS File je napravljen u vrijeme kada su špijunski filmovi iz Jamesu Bondu uživali izuzetnu popularnost. Njihov producent Harry Saltzman je, pak, stajao i iza ovog filma, reklamirajući ga kao "Goldfinger za misleće ljude". Film je u mnogo čemu zamišljen kao svojevrsna alternativa, odnosno antiteza Bondovim filmovima. Tako se radnja umjesto na egzotičnim lokacijama gotovo u potpunosti odvija u Londonu, a protagonist je, umjesto šarmantnog pustolova, prikazan kao skromni i nenametljivi intelektualac koji u oči upada prije svega zato što nosi naočale.

The IPCRESS File je usprkos svega postigao veliki uspjeh kod publike, ali i kod kritike, te je dobio nagradu BAFTA za najbolji britanski film. Michael Caine je, velikim dijelom zahvaljujući svom nastupu, postao velika filmska zvijezda. Sljedeće godine je snimljen nastavak pod naslovom Pogreb u Berlinu.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. The Times, 18 March 1965, page 9: Film review of The Ipcress File - read 13/09/2013 in The Times Digital Archive
  2. This figure consists of anticipated rentals accruing distributors in North America. See "Top Grossers of 1965", Variety, 5 January 1966 p 36

Vanjske veze uredi