The Hound of the Baskervilles (film, 1959)

The Hound of Baskervilles (sh. Baskervilleski pas) je britanski kriminalistički film snimljen 1959. godine u režiji Terencea Fishera, poznat po tome što se navodi kao jedna od najboljih filmskih ekranizacija romana i priča o Sherlocku Holmesu.

The Hound of the Baskervilles
RežijaTerence Fisher
ProducentMichael Carreras
Anthony Hinds
Anthony Nelson Keys
Kenneth Hyman
ScenarioPeter Bryan
PredložakThe Hound of the Baskervilles; autor:
Sir Arthur Conan Doyle
UlogePeter Cushing OBE
André Morell
Sir Christopher Lee
MuzikaJames Bernard
MontažaAlfred Cox
StudioHammer Film Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
4. 5. 1959 (1959-05-04)
Trajanje87 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Bruto prihod1,257.132 prodani kino-ulaznica (Francuska)[1]

Predstavlja prvu adaptaciju istoimenog romana Arthura Conana Doylea koja je napravljena u boji. Radnja započinje kada Sir Henry Baskerville (čiji lik tumači Christopher Lee zove privatnog detektiva Sherlocka Holmesa (čiji lik tumači Peter Cushing) da mu pomogne istražiti zastrašujuće događaje na porodičnom imanju, a za koga se govori da je pogođeno vjekovnom kletvom.

Film je nastao u produkciji studija Hammer Films, i to nedugo nakon velikih uspjeha koje je Fisher postigao sa horor filmovima o Draculi i dr. Frankensteinu. Producenti su dijelom "reciklirali" setove te angažirali vodeće glumce, nadajući se da će moći započeti još jednu seriju. Scenario je izmijenio dio detalja u odnosu na predložak kako bi ga učinio žanrovski bližim hororu, ali se, sa druge strane, Cushing, kao veliki poklonik Holmesa izuzetno trudio njegov lik učiniti što autentičnijim u odnosu na Doyleovu prozu. The Hound je, također, bio prvi moderni film o Holmesu u kome je njegov pomoćnik (koga tumači André Morell) prikazan kao vrijedni i sposobni pomagač umjesto kao komično "lijevo smetalo".

Publika, međutim, nije imala razumijevanja za Hammerov film u kome nije bilo klasičnih čudovišta pa su producenti zbog odustali od novih nastavaka. Usprkos toga, kritika ga je izuzetno pohvalila te se smatra jednim od najboljih Fisherovih ostvarenja.

Uloge

uredi

Izvori

uredi

Vanjske veze

uredi