The Honeymooners

The Honeymooners je američki televizijski sitcom koga je producirala tvrtka jackie gleason enterprises, inc.[1] za CBS u periodu 1955–56. Temeljila se na likovima koje je stvorio Jackie Gleason godine 1951. te popularizirao u seriji skečeva prvi put prikazanih u uspješnoj varijete emisije Cavalcade of Stars, a kasnije na The Jackie Gleason Show. Serija je imala radnju smještenu u stan u bruklinskoj četvrti Bensonhurst (Brooklyn) gdje je živio Ralph Kramden (Gleason) i njegova supruga Alice (Audrey Meadows), par iz radničke klase, a sporedni likovi su bili susjedi Ed Norton (Art Carney) i njegova supruga Trixie (Joyce Randolph).

The Honeymooners
Formatsitcom
KreatorJackie Gleason
NastupajuJackie Gleason
Art Carney
Audrey Meadows
Joyce Randolph
Uvodna tema"You're My Greatest Love"
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciEngleski jezik
Broj epizoda39
Produkcija
Trajanje30 minuta (uključujući reklame)
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje1.10. 1955. – 22.9. 1956.

The Honeymooners su debitirali kao polusatna serija 1.10. 1955. Iako su ispočetka po pitanju rejtinga bili uspješni — druga najgledanija emisija u SAD — ubrzo su se morali suprotstaviti ozbiljnoj konkurenciji u obliku Perry Como Showa. Emisija je s vremenom pala na 19. mjesto, a produkcija je prestala nakon 39 epizoda (danas poznatih kao "Classic 39"). Posljednja epizoda The Honeymooners je emitirana 22.9. 1956. Gleason je oživio "The Honeymooners" kao skeč u svojim varijete emisijama, od čega je najpoznatija verzija The Jackie Gleason Show emitirana 1966-70.

Usprkos relativno kratkog trajanja, The Honeymooners se smatra jednim od najboljih primjera američke televizijske komedije. Bila je predmetom refernci u brojnim homageima i parodijama, te inspirirala druge uspješne televizijske komedije kao što su The Flintstones i The King of Queens. Od kritike pokopani filmski remake sa Cedricom the Entertainerom je u kina došao 2005.

Bilješke uredi

  1. Prema knjizi The Honeymooners' Companion – The Kramdens and the Nortons Revisited, službeno ime produkcijske tvrtke nije imalo velika slova.

Vanjske veze uredi