The Honeymooners

The Honeymooners je američki televizijski sitcom koga je producirala tvrtka jackie gleason enterprises, inc.[1] za CBS u periodu 1955–56. Temeljila se na likovima koje je stvorio Jackie Gleason godine 1951. te popularizirao u seriji skečeva prvi put prikazanih u uspješnoj varijete emisije Cavalcade of Stars, a kasnije na The Jackie Gleason Show. Serija je imala radnju smještenu u stan u bruklinskoj četvrti Bensonhurst (Brooklyn) gdje je živio Ralph Kramden (Gleason) i njegova supruga Alice (Audrey Meadows), par iz radničke klase, a sporedni likovi su bili susjedi Ed Norton (Art Carney) i njegova supruga Trixie (Joyce Randolph).

The Honeymooners
The Honeymooners title screen.png
Formatsitcom
KreatorJackie Gleason
NastupajuJackie Gleason
Art Carney
Audrey Meadows
Joyce Randolph
Uvodna tema"You're My Greatest Love"
Zemlja porijeklaFlag of the United States.svg SAD
Jezik/ciEngleski jezik
Broj epizoda39
Produkcija
Trajanje30 minuta (uključujući reklame)
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje1.10. 1955. – 22.9. 1956.

The Honeymooners su debitirali kao polusatna serija 1.10. 1955. Iako su ispočetka po pitanju rejtinga bili uspješni — druga najgledanija emisija u SAD — ubrzo su se morali suprotstaviti ozbiljnoj konkurenciji u obliku Perry Como Showa. Emisija je s vremenom pala na 19. mjesto, a produkcija je prestala nakon 39 epizoda (danas poznatih kao "Classic 39"). Posljednja epizoda The Honeymooners je emitirana 22.9. 1956. Gleason je oživio "The Honeymooners" kao skeč u svojim varijete emisijama, od čega je najpoznatija verzija The Jackie Gleason Show emitirana 1966-70.

Usprkos relativno kratkog trajanja, The Honeymooners se smatra jednim od najboljih primjera američke televizijske komedije. Bila je predmetom refernci u brojnim homageima i parodijama, te inspirirala druge uspješne televizijske komedije kao što su The Flintstones i The King of Queens. Od kritike pokopani filmski remake sa Cedricom the Entertainerom je u kina došao 2005.

BilješkeUredi

  1. Prema knjizi The Honeymooners' Companion – The Kramdens and the Nortons Revisited, službeno ime produkcijske tvrtke nije imalo velika slova.

Vanjske vezeUredi