The Haunting (film, 1963)

(Preusmjereno sa The Haunting (1963 film))
The Haunting

kino-poster
Režija Robert Wise
Producent Robert Wise
Scenario Nelson Gidding
Predložak The Haunting of Hill House; autor:
Shirley Jackson
Uloge Julie Harris
Claire Bloom
Richard Johnson
Russ Tamblyn
Muzika Humphrey Searle
Fotografija Davis Boulton
Montaža Ernest Walter
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
25. august 1963 (1963-08-25) (Japan)
Trajanje 114 min.[1]
Zemlja  Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Budžet 1,05 mil. $
Bruto prihod 1,200.000 $ (SAD i Kanada)[2]

The Haunting (sh. Opsjednutost duhovima), u bivšoj Jugoslaviji poznatiji pod naslovom Kuća duhova, je američko-britanski crno-bijeli horor film snimljen 1963. u režiji Roberta Wisea, poznat kao jedno od najuticajnijih ostvarenja u historiji žanra.

Predstavlja adaptaciju romana The Haunting of Hill House Shirley Jackson. Radnja je smještena na jedno izolirano imanje, odnosno ogromnu kuću čiji su raniji stanari stradavali na bizarne i nasilne načine, a koja postaje predmetom eksperimenta naučnika (čiji lik tumači Richard Johnson) koji istražuje natprirodne pojave, i koji je tamo doveo grupu gostiju uključujući dvije žene sa parapsihološkim talentima. Protagonistica, čiji lik tumači Julie Harris, je jedan od ta dva medija, a koju tokom boravka u kući počnu mučiti ne samo natprirodni fenomeni nego i posljedice vlastitih trauma.

The Haunting je velikim dijelom bio snimljen u Ettington Parku, ladanjskoj kući u engleskom mjestu Ettingtonu, a čija je neogotska arhitektura značajno pridonijela mračnoj i uznemirujućoj atmsoferi. Publiku je, međutim, najviše impresionirala Wiseova vješta režija, odnosno korištenje crno-bijele fotografije, trikova, stvaranja polagane jeze i naglih šokova, te je The Haunting dobio reputaciju jednog od "najstrašnijih" filmova svog vremena. Brojne pohvale je dobila i Julie Harris, kojoj se uloga duševno rastrojene protagonistice često navodi kao najbolja u karijeri.

Godine 1999. je snimljen istoimeni remake u režiji Jana de Bonta, koji se smatra daleko inferiornijim. Steven Spielberg, koji je često navodio kako je upravo The Haunting jedan od filmova koji je najviše uticao na njegov opus je također pokušao napraviti remake, i to u suradnji sa Stephenom Kingom; na kraju je King napisao scenarij za televizijsku mini-seriju Rose Red emitiranu 2002. godine.

UlogeUredi

van špice
 • Pamela Buckley ... Prva Mrs. Crain
 • Janet Mansell ... 8-godišnja Abigail Crain
 • Amy Dalby ... 80-godišnja Abigail Crain
 • Rosemary Dorken ... Dadilja Abigail Crain
 • Verina Greenlaw ... Dora Fredericks
 • Claude Jones ... Garage Attendant
 • Freda Knorr ... Druga Mrs. Crain
 • Howard Lang ... Hugh Crain
 • Paul Maxwell ... Bud Fredericks
 • Susan Richards ... Bolničarka

IzvoriUredi

 1. THE HAUNTING (X)”. Metro-Goldwyn-Mayer. British Board of Film Classification. 28 March 1963. http://www.bbfc.co.uk/releases/haunting-1970-0. Pristupljeno 4. IX 2013. 
 2. "Top Rental Features of 1963", Variety, 8 January 1964 p 71.

Vanjske vezeUredi