The Adventure of the Greek Interpreter

(Preusmjereno sa stranice The Greek Interpreter)

"The Adventure of the Greek Interpreter" (srpskohrvatski: Prevoditelj s grčkog) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno objavljena u Strandu 1893. godine uz Pagetove ilustracije, danas je priča sastavni dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes. Navedena kao sedamnaesta među Doyleovih devetnaest najdražih, ovo je prva priča u kojoj se pojavljuje Mycroft Holmes, Sherlockov genijalni, ali prilično flegmatični brat.

"The Adventure of the Greek Interpreter"

Sidney Paget: "'Uđite', rekao je blagim tonom"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1893.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena ljeto 1888.
Klijent(i) Gospodin Melas
Zločinac/ci Harold Latimer i Wilson Kemp

Slučaj uredi

Jednog ljetnog popodneva, dok razgovaraju o nasljednim osobinama, dr. Watson saznaje kako Sherlock Holmes zapravo ima brata, čije deduktivne sposobnosti, barem tako Holmes kaže, nadilaze čak i njegove vlastite. Posljedica toga je da Watson u poznati klub Diogenes dolazi i upoznaje Mycrofta Holmesa, brata svoga prijatelja. Iako prilično flegmatičan i intertan, Mycroft je često prezentirao rješenje problema koje bi mu Sherlock predstavio. Ipak, u ovom slučaju, Mycroft je trebao pomoć svoga brata. Gospodin Melas, prevoditelj s grčkog i Mycroftov susjed, dolazi kako bi im ispričao svoju neobičnu priču.

Jedne noći, Harold Latimer je došao po Melasa, tražeći od njega, hitno, usluge prevođenja. Pristavši, Melas je odveden u kočiju sa zamagljenim prozorima te mu je zaprijećeno. Melas se potužio, ali mu je obećana naknada. Vozili su se neka dva sata, a sve kako Melas ne bi znao kamo se voze, nakon čega je prevoditelj uveden u slabo osvijetljenu kuću gdje ga je dočekao drugi muškarac, po imenu Wilson Kemp.

Ubrzo je doveden i treći muškarac, Grk, koji je bio evidentno otet i mučen. Dvojica muškaraca, ne znajući ni riječi grčkog, trebali su Melasa kako bi uvjerio nepoznatog Grka da potpiše nekakve papire. Svjestan činjenice da njegovi "poslodavci" ne znaju grčki, Melas je iskoristio njihova pitanja kako bi ubacio svoja i dobio određene odgovore. Saznao je da da se muškarac zove Paul Kratides, da je u Londonu već tri tjedna, da nema namjeru potpisati papire, da ne zna gdje se nalazi kuća u kojoj ga drže te da ga njegovi otmičari izgladnjuju. Kako mu je preko usta zalijepljena traka, svoje je odgovore pisao. Iz Kratidesovih odgovora Latimeru, Melas je zaključio kako ova dvojica žele da Kratides prepiše svoju imovinu njima te kako je u sve to uključena ženska osoba. Kratidesovo nećkanje neće joj biti od koristi.

Melas bi izvukao još više podataka da u sobu, naglo i iznenadno, nije upala spomenuta žena koja je ubrzo prepoznala Kratidesa (nazvala ga je "Paul"). Prepoznao je i on nju (nazvavši ju "Sophy"), ali oboje su izgledali kao da nisu očekivali da će vidjeti jedno drugo. Melasov angažman tu je završen te je vraćen u kočiju i, nakon duge vožnje, izbačen daleko od svog doma, odakle je hvatao posljednji vlak.

Ubrzo je poslan oglas da se traže informacije o navedenom slučaju. Na oglas se javi izvjesni gospodin Davenport, koji navodi kako je ženu vidio u jednoj kući u Beckenhamu. Sherlock, Watson i Mycroft pokupe inspektora Gregsona i krenu po Melasa, u slučaju da im bude trebao prevoditelj, ali otkriju kako su otmičari već dohvatili prevoditelja i oteli ga, evidentno znajući kako ih je odao. Nakon što uspijevaju dobiti sudski nalog za pretres, odlaze u Beckenham i otkrivaju da se doista radi o kući koju traže. Ipak, kuća je prazna, a tragovi otkrivaju kako je napunjena kočija nedavno napustila imanje. Ulazeći u kuću, otkrivaju kako su otmičari pokušali otrovati Kratidesa i Melasa; pravovremenom intervencijom doktora Watsona, Melas je spašen, ali je Kratides umro.

Kratides, za kog se ispostavlja da je Sophyjin brat, doveden je u London kako bi potpisao papire, no on je to odbio učiniti. Nanamljen je tako što mu je rečeno da je Sophy bila u velikoj opasnosti. Odbivši potpisati papire, Kratides je ubijen. O Kempu i Latimeru nisu čuli ništa sve do vijesti iz Mađarske, u kojoj stoji kako su obojica na smrt izbodeni. Službeni izvještaj navodi kako se radilo o međusobnom sukobu, ali Holmes smatra da bi stvarni pokretač mogla biti Sophyjina osveta.

Vanjske poveznice uredi