The Great Train Robbery (roman)

The Great Train Robbery (sh. Velika pljačka vlaka) je historijsko-kriminalistički roman američkog pisca Michaela Crichtona objavljen 1975. godine. Radnja se temelji na istinitim događajima, odnosno velikoj pljački pošiljke zlata koja se 1855. odigrala u Engleskoj. Protagonisti su grupa kriminalaca, na čelu sa tajanstvenim provalnikom Edwardom Pierceom koji koristi svoje snalaženje i veze u otmjenom društvu kako bi isplanirao i izveo savršeni zločin.

The Great Train Robbery
korice prvog izdanja
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)historijski roman,
kriminalistički roman
IzdavačKnopf
Datum izdanjamaj 1975.
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
ISBN0-394-49401-6
OCLC broj1175916
Dewey Decimal813/.5/4
LC klasifikacijaPZ4.C9178 Gr PS3553.R48

Crichton je ideju za roman dobio prilikom boravka na Cambridgeu gdje je prvi put doznao za pljačku. Za pisanje se odlučio nakon snimanja filma Westworld 1973. godine koje ga je, prema vlastitim riječima, bilo iscrpilo i potaklo da na neko vrijeme privremeno obustavi hollywoodsku karijeru. Za roman, koji je žanrovski bio udaljen od njegovog dotadašnjeg opusa, kojim su bili dominirali moderni tehno-trileri, Crichton je proveo temeljito istraživanje historijskih izvora, ali su radnja i likovi velikim dijelom predmet fikcije, uključujući Piercea koji uopće nije postojao; Edwarda Agara, koji je bio pravi organizatora pljačke je zamijenio Robert Agar kao Pierceov slaboumni pomoćnik.

The Great Train Robbery je postigao uspjeh, te je 1978. ekraniziran kao film pod naslovom The First Great Train Robbery pri čemu je režiser bio sam Crichton.

Izvori uredi