The Great Gatsby (film, 1949)

The Great Gatsby (sh. Veliki Gatsby) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1949. u režiji Elliota Nugenta. Predstavlja prvu zvučnu, odnosno prvu sačuvanu ekranizaciju istoimenog romana F. Scotta Fitzgeralda. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Alan Ladd, je Jay Gatsby, čovjek relativno skromnog porijekla koji početkom 1920-ih naglo stiče zahvaljujući Prohibiciji i krijumčarenju alkohola naglo stiče bogatstvo i živi u raskoši. Radnja prikazuje njegovo nastojanje da svoj život upotpuni time što će obnoviti ljubavnu vezu sa bivšom djevojkom Daisy Buchanan (čiji lik tumači Betty Field, ali kako će oni dovesti do tragičnih posljedica.

The Great Gatsby
originalni filmski poster
RežijaElliott Nugent
ProducentRichard Maibaum
Scenario
PredložakThe Great Gatsby; autor:
F. Scott Fitzgerald
Uloge
MuzikaRobert Emmett Dolan
FotografijaJohn F. Seitz
MontažaEllsworth Hoagland
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
13. 7. 1949 (1949-07-13)
Trajanje91 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Rad na filmu je započeo 1946. godine, nedugo nakon što je dotada zaboravljeni Gatsby iznenada postao bestseler i dobio status književnog klasika. Produkciju, koja je trebala jedna od prestižnijih u tadašnjem Hollywoodu, mučili su problemi sa castingom - Tyrone Power, koji je trebao glumiti Gatsbyja, odustao je nakon što su producenti odbili njegov zahtjev da se za ulogu Daisy angažira Gene Tierney. Poteškoće je stvorio i scenarij, koji je prikaz razuzdanog i dekadentnog života društvene elite Burnih dvadesetih morao prilagoditi strogom cenzorskom kodeksu.

U glumačkoj postavi se pojavljuju Shelley Winters i Howard Da Silva, koji će se pojaviti u adaptaciji Gatsbyja iz 1974. godine.

Cast uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi