The Great Gatsby (film, 1949)

The Great Gatsby

originalni filmski poster
Režija Elliott Nugent
Producent Richard Maibaum
Scenario
Predložak The Great Gatsby; autor:
F. Scott Fitzgerald
Uloge
Muzika Robert Emmett Dolan
Fotografija John F. Seitz
Montaža Ellsworth Hoagland
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
13. jul 1949 (1949-07-13)
Trajanje 91 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

The Great Gatsby (sh. Veliki Gatsby) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1949. u režiji Elliota Nugenta. Predstavlja prvu zvučnu, odnosno prvu sačuvanu ekranizaciju istoimenog romana F. Scotta Fitzgeralda. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Alan Ladd, je Jay Gatsby, čovjek relativno skromnog porijekla koji početkom 1920-ih naglo stiče zahvaljujući Prohibiciji i krijumčarenju alkohola naglo stiče bogatstvo i živi u raskoši. Radnja prikazuje njegovo nastojanje da svoj život upotpuni time što će obnoviti ljubavnu vezu sa bivšom djevojkom Daisy Buchanan (čiji lik tumači Betty Field, ali kako će oni dovesti do tragičnih posljedica.

Rad na filmu je započeo 1946. godine, nedugo nakon što je dotada zaboravljeni Gatsby iznenada postao bestseler i dobio status književnog klasika. Produkciju, koja je trebala jedna od prestižnijih u tadašnjem Hollywoodu, mučili su problemi sa castingom - Tyrone Power, koji je trebao glumiti Gatsbyja, odustao je nakon što su producenti odbili njegov zahtjev da se za ulogu Daisy angažira Gene Tierney. Poteškoće je stvorio i scenarij, koji je prikaz razuzdanog i dekadentnog života društvene elite Burnih dvadesetih morao prilagoditi strogom cenzorskom kodeksu.

U glumačkoj postavi se pojavljuju Shelley Winters i Howard Da Silva, koji će se pojaviti u adaptaciji Gatsbyja iz 1974. godine.

CastUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi