The Goldbergs je bila humoristička serija koja se od 1929. do 1946. emitirala na američkom radiju a kasnije kao televizijski sitcom (1949-56).

Njen tvorac je bila glumica Gertrude Berg, koja ju je 1928. zamislila kao 15-minutni sitcom koji bi prikazivao život Goldbergovih, siromašne židovske imigrantske porodice koja se pokušava uklopiti u američku društvenu maticu. Serija se 20.11. 1929. počela emitirati na NBC-ju pod naslovom The Rise of Goldbergs, a Berg je, osim scenarija, nastupala u ulozi matrijarha Molly Goldberg.

Publika, koja je bila pogođena siromaštvom u doba Velike depresije se lako identificirala sa životom Goldbergovih, i njihovim nastojanjem da se odmaknu iz siromašnih četvrti u predgrađa i postanu dio srednje klase. Stekavši veliku popularnost, serija se od 1931. emitirala svakodnevno, a od 1936. se emitirala na CBS-u.

Gertrude Berg i njen autorski tim je povremeno znao u seriju unositi i ozbiljne teme, pa se tako u pojedinim epizodama spominjala Kristalna noć i progoni Židova u Evropi pod fašističkom okupacijom.

Uspjeh i dugovječnost radio-verzije je nagnao CBS da 1949. započne s TV-verzijom, a 1950. su Berg i njen stalni suradnik Philip Loeb nastupili i u istoimenom igranom filmu. TV-serija je, pak, nakratko prekinuta kada se Loebovo ime za vrijeme makartističkih progona našlo na crnoj listi. Gertrude Berg ga je početkom 1952. zamijenila s novim glumcima, te je emitiranje počelo na NBC-ju, a potom na mreži DuMont.

Vanjski linkovi uredi