The Forsyte Saga

Za ostala značenja, vidi The Forsyte Saga (razvrstavanje).

The Forsyte Saga odnosno Saga o Forsyteovima je serija od tri romana i dvije pripovjetke koje je napisao engleski književnik John Galsworthy. Ona, kroz ironiju, humor ali i patetiku, opisuje život vodećih članova dobro stojeće porodice Forsyte. Istu su porodicu samo prije nekoliko generacija činili siromašni seljaci, te su svi dobro svjesni svog statusa skorojevića u klasno stratificiranom društvu Britanije krajem 19. i početkom 20. vijeka. Glavni je junak Soames Forsyte, koji nastoji kao "čovjek od imanja" akumulirati materijalno blago, ali mu to ne donosi životnu sreću.

Saga o Forsyteima je najpoznatije Galsworthyjevo djelo, a njegovoj popularnosti su doprinijele filmske i TV adaptacije. Prva knjiga The Man of Property je godine 1949. u Hollywoodu ekranizirana kao That Forsyte Woman. Godine 1967. je britanski BBC snimio izuzetno popularnu mini-seriju. Godine 2002. je britanska TV-kuća Granada za mrežu ITV snimila dvije mini-serije The Forsyte Saga i The Forsyte Saga: To Let.

Knjige

uredi
  • The Man of Property (1906)
  • Indian Summer of a Forsyte (1918)
  • In Chancery (1920)
  • Awakening (1920)
  • To Let (1921)

Nastavci

uredi

Nastavak trilogije je između 1924. i 1928. napisao sam Galsworthy pod nazivom A Modern Comedy. On se sastoji od tri romana i dvije pripovjetke. Nakon toga je napisao još jednu trilogiju pod nazivom End of the Chapter.

Novi nastavak je godine 1994. napisala Suleika Dawson pod naslovom The Forsytes: the Saga Continues.

Eksterni linkovi

uredi