The Emperor Jones

Za ostala značenja, vidi The Emperor Jones (razvrstavanje).

The Emperor Jones (sh. Car Jones) je kazališni komad američkog pisca Eugenea O'Neilla premijerno izveden u New Yorku 1920. godine. Naslovni protagonist je Brutus Jones, američki crnac i osuđenik za ubistvo koji je uspio pobjeći iz zatvora i pronaći utočište na malom zapadnoindijskom (karipskom) otoku gdje je, koristeći neukost tamošnjeg stanovništva, uspio nametnuti za vladara ("cara"). Radnja prikazuje posljedice pobune u kome je zbačen, odnosno njegov bijeg kroz džunglu od strane bivših "podanika".

The Emperor Jones
poster za predstavu Federal Theater Projecta iz 1937. godine
Opće informacije
AutorEugene O'Neill
Žanrtragedija
Jezikengleski
Informacije o premijeri
Premijera1. 11. 1920.
Neighborhood Playhouse
New York
Mjesto radnje
neodređeni karipski otok

Predstava u kojoj je O'Neill kombinirao realizam sa ekspresionističkim stilom je toom premijere doživjela veliki uspjeh i od O'Neilla učinila zvijezdu američkog teatra. S druge strane su je obilježili sukobi O'Neilla s afroameričkim glumcem Charlesom Sidneyem Gilpinom koji je inzistirao na odbacivanju uvredljive riječi "nigger" iz teksta. Kada je godine 1924. predstava ponovno postavljena, umjesto Gilpina je naslovni lik tumačio Paul Robeson, kome je to predstavljala jednu od najpoznatijih i najuspješnijih uloga u karijeri.

The Emperor Jones je godine 1933. adaptiran u istoimeni film gdje je Robeson ponovio svoju ulogu, kao i istoimenu operu. Nakon toga je nekoliko puta bila adaptirana za televiziju u SAD i Britaniji.

Izvori uredi


Literatura uredi

Vanjske veze uredi