The Devil Wears Prada (film)

„Đavo nosi Pradu“ (engl. The Devil Wears Prada) je film iz 2006. sa Meril Strip, En Hatavej, Emili Blant i Stenlijem Tučijem u glavnim ulogama. Film je baziran na istoimenom romanu Lorin Vajsberger iz 2003. Režiser filma je Dejvid Frankel.

The Devil Wears Prada
kino-poster
RežijaDavid Frankel
ProducentWendy Finerman
Karen Rosenfelt
ScenarioAline Brosh McKenna
PredložakThe Devil Wears Prada; autor:
Lauren Weisberger
UlogeMeryl Streep
Anne Hathaway
Emily Blunt
Stanley Tucci
Simon Baker
Adrian Grenier
MuzikaTheodore Shapiro
FotografijaFlorian Ballhaus
MontažaMark Livolsi
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
30. 6. 2006 (2006-06-30)
Trajanje109 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet35 mil. $[1]
Bruto prihod326,551.094 $[1]

Film je bio nominovan u nekoliko kategorija za filmske nagrade Oskar i Zlatni globus, od kojih je Meril Strip osvojila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u filmskom mjuziklu ili komediji. Svetska premijera filma bila je 30. juna 2006. u SAD.

Radnja filma uredi

Andrea "Endi" Saks (En Hatavej), koja je nedavno diplomirala novinarstvo, dobija posao za koji bi "milion devojaka ubilo": zamenik urednice modnog časopisa Pista, Mirande Pristli (Meril Strip). Miranda dominira svetom visoke mode sa svoje pozicije. Svojim asistentkinjama zadaje gotovo nemoguće zadatke, ali je Endi rečeno da se ovaj posao isplati: nakon godinu dana rada s Mirandom, možeš da se zaposliš u bilo kojem magazinu. Endi se odlučuje na taj izazov.

Endi ima problem da se uklopi među mršave trendseterke koje rade u redakciji Piste. Zbog svog neznanja o modi i drugačijeg stila oblačenja, postaje predmet podsmeha mnogih devojaka koje rade u redakciji. Stariji asistent Mirande, Emili Čarlton (Emili Blant), ne propušta priliku da pokaže Endi da misli kako ona nije za taj posao. Emili je bila rešena da ne da posao Endi, ali je Miranda rekla kako je Endi sasvim odgovarajuća. Kako bi se bolje uklopila, Endi moli art direktora časopisa Najdžela (Stenli Tuči) da joj pomogne. On joj potpuno menja stil oblačenja, šminkanja i frizuru. Dobija besplatnu odeću najpoznatijih modnih dizajnera širom planete, sve zahvaljujući Najdželu. Sada kada izgleda poput ostalih devojaka, Endi maksimalno radi svoj posao, ispunjavajući Mirandine prohteve koji deluju nemogući. Među tim zadacima se nalazi i nabavljanje neobjavnjene knjige o Hariju Poteru za Mirandine kćerke, ali Endi uspeva i to da uradi.

Endin dečko Nejt deluje kao da jedini primećuje koliko je Endi duboko "zašla" u svet mode i trendova, kakav vode radnici Piste. U ime posla koji će moći da obavlja u budućnosti, Endi se potpuno predaje poslu za koji bi "milion devojaka ubilo" i nemogućna je da se vrati. Njen život postaje njen posao: asistiranje Mirandi, koja gaji sve veće i veće simpatije prema njoj. Nejtu, Endinom dečku (Adrijan Griner), svega je dosta kada Endi zbog posla propusti njegov rođendan, i on raskida.

Pošto Emili doživi saobraćajnu nesreću, Endi umesto nje putuje na nedelju mode u Parizu, kao deo ekipe Piste. Nakon mnogo razočarenja, Endi daje otkaz Mirandi. Vraća se u Njujork i dobija posao u jednom časopisu. Na razgovoru za posao, urednik kaže kako je Miranda rekla da je Endi "najgore razočaranje ikada", ali i kako je "budala ako je ne zaposli". Nakon toga, Endi zove Emili i kaže joj kako može da uzme svu Endinu odeću i obuću. Pošto izlazi iz zgrade redakcije, Endi vidi Mirandin mercedes kako se parkira. Njihovi pogledi se sreću. Endi nervozno mahne, dok Miranda ne daje nikakvog znaka da je poznaje. Kasnije, u kolima, Miranda se zadovoljno smeška, pre nego što hladno kaže šoferu: "Vozi".

Razlike između romana i filma uredi

  • U filmu, Miranda Prisli je manje tvrda i ljubaznija nego u knjizi.
  • U knjizi, Endin dečko se zove Aleks, i radi kao učitelj u jednoj školi za zaostalu decu u Bronksu. U filmu, njegovo ime je Nejt, i on radi u restoranu.
  • U knjizi, Endi živi sa svojom drugaricom Lili. U filmu živi s svojim dečkom Nejtom.
  • U knjizi, Endi daje otkaz Mirandi na veoma neprijatan način, dok se u filmu rastaju u miru.
  • U knjizi, Endina prijateljica Lili doživljava automobilsku nesreću i mnogo je problematičnija devojka. Toga nema u filmu.
  • U knjizi, Emili je onemogućena da putuje u Pariz zbog mononukleoze. Takođe, sama je zamolila Endi da je zameni. U filmu, nju je udario auto i bila je ljuta na Endi što ide u Pariz umesto nje.
  • Emilin lik u knjizi je ljubazniji prema Endi nego u filmu.
  • U knjizi, Lilin lik je mnogo veći. U filmu, ona je slikarka i radi u jednoj galeriji. U knjizi, ona se zanima za novinarstvo i književnost, i studirala je ruski jezik na Univerzitetu Kolumbija.
  • Neki likovi, poput Džejmsa Holta i Žaklin Foje uopšte ne postoje u knjizi, već su izmišljeni za potrebe filma.
  • Najdžel ima mnogo veću ulogu u filmu nego u knjizi.
  • Uloge Mirandine dadilje i čuvara Eduarda su izbrisane iz filma.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Meril Strip Miranda Pristli, glavni urednik modnog magazina Pista
En Hatavej Andrea "Endi" Saks, novi Mirandin drugi asistent
Emili Blant Emili Čarlton, Mirandin prvi asistent
Stenli Tuči Najdžel, art direktor časopisa Pista
Adrijan Griner Nejt, Endin dečko, koji radi u restoranu na Menhetnu
Sajmon Bejker Kristijan Tomson, poznati njujorški novinar
Trejsi Tom Lili, Endina bliska prijateljica
Rič Samer Dag, prijatelj Endi, Nejta i Lili, koji radi u banci
Tajbor Fildman Irv Ravic, vlasnik firme Elijas-Klark koja izdaje Pistu
Žizel Bindšen šminkerka u magazinu Pista i Emilina prijateljica

Nagrade i nominacije uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 The Devil Wears Prada at boxofficemojo.com, pristup 15. IX 2006.

Spoljašnje veze uredi