The Detective (film, 1968)

(Preusmjereno sa The Detective (1968))
The Detective

Frank Sinatra (lijevo) i Lee Remick (desno) na fotografiji koja prikazuje scenu filma
Režija Gordon Douglas
Producent Aaron Rosenberg
Scenario Abby Mann
Predložak The Detective; autor:
Roderick Thorp
Uloge Frank Sinatra
Lee Remick
Jacqueline Bisset
Muzika Jerry Goldsmith
Fotografija Joseph Biroc
Montaža Robert L. Simpson
Studio Arcola Pictures Corporation
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
28. maj 1968 (1968-05-28)
Trajanje 114 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 4,490.000 $[1]
Bruto prihod 6,500.000 $(rentals)[2]

The Detective (sh. Detektiv) je američki kriminalistički film snimljen 1968. godine u režiji Gordona Douglasa. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Rodericka Thorpa. Naslovni protagonist, koga tumači Frank Sinastra, je Joe Leland, detektiv njujorške policije koji se nalazi u nemilosti svojih pretpostavljenih zbog prevelike sklonosti da čeprka po korupciji u samoj policiji i gradskim vlastima, a kome se istovremeno brak raspada zato što zanemarena supruga Karen (koju tumači Lee Remick) ima ljubavnim veze sa drugim muškarcima. Radnja prikazuje kako Leland istražuje okrutno ubistvo homoseksualca te pronalazi poremećenog mladića (čiji lik tumači Tony Musante) koji brzo prizna zločin te za njega bude osuđen i pogubljen na električnoj stolici; nedugo nakon toga ga kontaktira Norma MacIver (čiji lik tumači Jacqueline Bisset), udovica čovjeka koji je nedavno izvršio samoubistvo te mu sugerira da joj je muž ubijen, a nakon čega Leland započinje istragu koja ukazuje da bi dvije smrti mogle ipak biti povezane.

The Detective je napravljen u vrijeme velikih nemira u tadašnjoj Americi, odnosno gubitka povjerenja u institucije javnog poretka, a što je svoj odraz našlo u izuzetno mračnom scenariju koji prikazuje kako je policija premrežena korupcijom i sposobna činiti kobne pogreške u provođenju zakona. Film je dobio niz pohvala, a prije svega Sinatra za koga se drži da je kao sredovječni, ali surovom stvarnošću još uvijek revoltirani, policajac dao jednu od najboljih uloga svoje karijere. Film je postigao i vrlo dobre komercijalne rezultate, te se našao među 20 najgledanijih filmova u Sjevernoj Americi 1968. godine.

Godine 1979. je Thorp napisao nastavak originalnog romana pod naslovom Nothing Lasts Forever u kojoj se Leland zatekne u neboderu koga su zaposjeli teroristi. Za njega su otkupljena prava za ekranizaciju, a potom ponuđeno Sinatri da ponovi ulogu. On je to odbio zbog poodmakle dobi te je scenario prerađen tako da je od njega nastao znameniti akcijski film Die Hard koji će dobiti niz vlastitih nastavaka.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p255
  2. Solomon p 230. See also "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969, pg 15.

Vanjske vezeUredi