The Day of the Jackal

(Preusmjereno sa stranice The Day of the Jackal (roman))

The Day of the Jackal (sh. Dan šakala) je triler roman britanskog književnika i novinara Fredericka Forsytha objavljen 1971. godine, poznat kao jedno od najuspješnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra, odnosno po tome što je stvorilo moderni trend miješanja historijskih činjenica sa fikcijom.

The Day of the Jackal
Autor(i)Frederick Forsyth
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)špijunski roman/špijunski triler
historijski roman
IzdavačHutchinson & Co (UK)
Datum izdanja7. jun 1971
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica358
ISBN0-09-107390-1
OCLC broj213704
Dewey Decimal823/.9/14
LC klasifikacijaPZ4.F7349 Day3 PR6056.O699

Zaplet započinje sa stvarnim događajima koji su se 1962. godine zbili u Francuskoj, odnosno neuspjelim pokušajem ekstremističke organizacije OAS da ubije tadašnjeg predsjednika Charlesa De Gaullea, a nakon čega je suočena sa brutalnom i efikasnom reakcijom francuskih sigurnosnih službi koja je u njihove redove ubacila niz doušnika; vodstvo OAS-a nakon toga odlučuje ubistvo De Gaullea povjeriti vrhunskom engleskom profesionalnom ubici čiji identitet nije poznat ni vlastima ni njenom članstvu. Radnja paralelno prikazuje detaljne i metodične pripreme anonimnog atentatora zvanog Šakal, kao i napore francuskog policijskog komesara Claudea Lebela da otkrije njegov identitet i zaustavi atentat.

Forsythu je The Day of the Jackal bio prvi roman, a napisao ga je 1970. godine nakon višegodišnjeg boravka u Nigeriji gdje se istakao kao BBC-jev novinar izvještavajući u tamošnjem građanskom ratu. Nakon povratka je svoja iskustva nastojao pretočiti u knjigu The Biafra Story: The Making of an African Legend, ali je ona doživjela neuspjeh kod čitateljstva te Forsytha ostavila bez novaca. The Day of the Jackal je bio napisan prije svega u svrhu rješavanja autorovih financijskih problema, ali je on u njega uložio svoje bogato iskustvo istraživačkog novinara te je fiktivni događaj i likove temeljito isprepleo sa stvarnim ličnostima i događajima, prije svega onima vezanim uz De Gaulleovu Francusku početkom 1960-ih, ali i tadašnju međunarodnu mrežu policajaca i obavještajaca sa kojom se bio upoznao.

Iako su izdavači ispočetka bili skeptični prema Forsythovoj knjizi, smatrajući da čitatelji neće pokazati zanimanje za priču čiji je krajnji ishod poznat - De Gaulle je umro prirodnom smrću tokom pisanja romana - ispostavilo se da je publika fascinirana autorovim vještim miješanjem žanrova, odnosno ispreplitanjem fikcije sa nekim tada aktualnim temamam kao što su nerazjašnjeni atentati, međunarodni terorizam i tzv. "mokri poslovi" svjetskih obavještajnih službi. Roman je, prvo zahvaljujući reklami "od usta do usta", a potom dobrim kritikama, postao bestsleer, a Forsyth nakon toga napisao niz isto tako uspješnih romana koji će ga učiniti jednim od najuglednijih autora špijunskog žanra. Reputaciji romana je nekoliko godina kasnije pomoglo i to što su mediji zloglasnom venezuelanskom ljevičarskom teroristu Ilichu Ramírezu Sánchezu zbog sličnosti sa protagonistom Forsythovog djela nadjenuli nadimak Carlos Šakal.

Godine 1973. je u francusko-britanskoj koprodukciji snimljena istoimena filmska adaptacija u režiji Freda Zinnemaanna sa Edwardom Foxom u glavnoj ulozi, a koja se također smatra jednim od najboljih ostvarenja žanra špijunskog trilera. Godine 1997. je snimljen hollywoodski remake pod naslovom The Jackal u kome je naslovnu ulogu tumačio Bruce Willis, a koji je doživio neuspjeh.

Vanjske veze uredi