The Dam Busters (film)

The Dam Busters

britanski poster iz 1955. godine
Režija Michael Anderson
Scenario R. C. Sherriff
Predložak The Dam Busters; autor:
Paul Brickhill
Enemy Coast Ahead; autor:
Guy Gibson
Uloge Richard Todd
Michael Redgrave
Ursula Jeans
Basil Sydney
Muzika Eric Coates
Leighton Lucas
Fotografija Erwin Hillier
Montaža Richard Best
Studio ABPC
Distribucija Ass. British Pathé (UK)
Datum(i) premijere
16. maj 1955 (1955-05-16) (UK)
Trajanje 124 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Bruto prihod 419.528 £ (UK)[1]

The Dam Busters (sh. Razarači brana ili Rušitelji brana) je britanski crno-bijeli ratni film snimljen 1955. u režiji Michaela Anderson. Temelji se na knjigama Enemy Coast Ahead Guya Gibsona i The Dam Busters Paula Brickhilla. Radnja prikazuje operaciju Chastise, odnosno zračne napade na njemačke strateške brane u dolini Ruhra koje je za vrijeme Drugog svjetskog rata 1943. godine izvelo britansko ratno zrakoplovstvo. Protagonisti su Barnes Wallis (čiji lik tumači Michael Redgrave), naučnik koji je izmislio odskakujuće bombe korištene u napadu, te Guy Gibson (čiji lik tumači Richard Todd), komandant 617. eskadrile koja je izvela napad.

The Dam Busters je snimljen u vrijeme kada su mnogi od detalja napada bili još uvijek bili povjerljivi, ali se usprkos toga smatra prilično vjerodostojnim prikazom stvarnih događaja. U nastojanju za što većom autentičnošću su, uz pomoć britanske vlade, za dio scena korišteni bombarderi Avro Lancaster poput onih korištenih u samom napadu. Kritičarima su, pak, kasnije navodili završnu scenu u kojoj se, za razliku od brojnih tadašnjih ratnih filmova, trijumfalni rezultat same akcije izaziva ambivalentne emocije kod protagonista, svjesnih da su uspjeh platili životima svojih drugova i suboraca. Usprkos svega toga, The Dam Busters je bio najgledaniji film godine u britanskim kino-dvoranama. Sa uspjehom je prikazan i u SAD (gdje je morao biti nadosnimljen zvuk u scenama gdje se spominje Gibsonov pas po imenu "Nigger"). Danas se smatra jednim od klasika žanra.

Reputaciji filma je značajno pomoglo i to što se danas često navodi kao inspiracija za scenu napada na Zvijezdu smrti u Lucasovom filmu Ratovi zvijezda. Muzička tema koju je za film komponirao Eric Coates je pod naslovom The Dam Busters March postala omiljeni dio repertoara britanskih vojnih i drugih limenih orkestara, a korištena je kao dio ceremonije otvaranja londonskih Olimpijskih igara.

UlogeUredi

IzvoriUredi

NapomeneUredi

  1. Ovo je bila McGoohanova prva uloga u cjelovečernjem filmu. Jedine riječi koje su izgovorene su upućene Gibsonovom psu.

FusnoteUredi

  1. Porter, Vincent. "The Robert Clark Account." Historical Journal of Film, Radio and Television, Vol. 20, No 4, 2000.

LiteraturaUredi

  • Dolan, Edward F. Jr. Hollywood Goes to War. London: Bison Books, 1985. ISBN 0-86124-229-7.
  • Garbett, Mike and Brian Goulding. The Lancaster at War. Toronto: Musson Book Company, 1971. ISBN 0-7737-0005-6.
  • Kaminski, Michael. The Secret History of Star Wars. Kingston, Ontario, Canada: Legacy Books Press, 2008, First edition 2007. ISBN 978-0-9784652-3-0.

Vanjske vezeUredi