The Curse of Frankenstein

The Curse of Frankenstein (sh. Frankensteinovo prokletstvo) je britanski horor film snimljen 1957. u režiji Terencea Fishera, poznat kao jedno od najuspješnijih i najuticajnijih ostvarenja u historiji žanra.

The Curse of Frankenstein
originalni filmski poster
RežijaTerence Fisher
ProducentAnthony Hinds
Max Rosenberg
ScenarioJimmy Sangster
PredložakFrankenstein; autor:
Mary Shelley
UlogePeter Cushing
Christopher Lee
Hazel Court
Robert Urquhart
MuzikaJames Bernard
FotografijaJack Asher
MontažaJames Needs
StudioHammer Film Productions
DistribucijaWarner Brothers
Datum(i) premijere
2. 5. 1957 (1957-05-02)
Trajanje83 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet65.000 £[1] ili 270.000 $[2]
Bruto prihod8 mil. $[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Revenge of Frankenstein (1958)

Predstavlja adaptaciju romana Frankenstein Mary Shelley. Radnja se događa u Švicarskoj početkom 19. vijeka gdje Baron Victor von Frankenstein (čiji lik tumači Peter Cushing) čeka pogubljenje zbog ubistva te kroz flasbackove prikazuje kako je njih počinio uslijed nastojanja da umjetno stvori ljudsko biće od dijelova leševa, a što je kao rezultat imalo stvaranje čudovišta (čiji lik tumači Christopher Lee).

Film je nastao velikim dijelom zbog nastojanja scenarista Jimmyja Sangstera i režisera Terencea Fishera da ponovno populariziraju klasični gotski horor, koji se 1950-ih bio prestao snimati uslijed veće popularnosti horora sa science fiction motivima. Kao motiv je odabran klasični roman Mary Shelley, ali je to stvorilo poteškoće uslijed mogućnosti da producente iz studija Hammer Films Productions hollywoodski studio Universal Pictures tuži zbog kršenja autorskih prava, odnosno plagiranja znamenitog filma Frankenstein iz 1931. godine, kao i serije na njoj temeljenih filmova sa Borisom Karloffom u glavnoj ulozi. Producenti su tome doskočili time što su Čudovište dizajnirali prema originalnim skicama i opisima Mary Shelley, trudeći se da što manje sliči Karloffu, ali i značajanim promjenama scenarija. Tako je, usprkos naslova, glavni lik u filmu Victor Frankenstein, a ne njegovo stvorenje, odnosno prikazan je kao hladni, arogantni i beskrupulozni čovjek koji ne preza od ničega kako bi postigao svoj cilj.

Nakon premijere je The Curse of Frankenstein postigao ogroman uspjeh, iako ga je kritika negativno dočekala, i napadala zbog za scena za tadašnje standarde neuobičajeno eksplicitnim nasiljem, uključujući prizore prolijevanja krvi. Usprkos toga, Cushing je postao velika zvijezda, a uspjeh filma je potakao snimanje nekoliko nastavaka u kojima je ponovio istu ulogu. Već sljedeće godine je Hammer snimio film Dracula kojim je pokrenuta jednako uspješna horor-serija, te je tako postao svojevrsni "brend" za horor-filmove 1950-ih i 1960-ih.

Uloge ... uredi

Izvori uredi

  1. Hearn, Marcus (2011). The Hammer Vault (illustrated izd.). Bankside, London, UK: Titan Books. str. 15. ISBN 9780857681171. OCLC 699764868. 
  2. 2,0 2,1 Tom Johnson and Deborah Del Vecchio, Hammer Films: An Exhaustive Filmography, McFarland, 1996 p124-126

Vanjske veze uredi