Vrana (film)

(Preusmjereno sa stranice The Crow (film))

The Crow (sh. Vrana) je američki fantastično-akcioni film snimljen 1994. godine u režiji Alexa Proyasa, najpoznatiji po tragičnoj nesreći prilikom koje je na snimanju poginuo glavni glumac Brandon Lee.

The Crow
kino-poster
RežijaAlex Proyas
Producent
Scenario
PredložakThe Crow; autor:
James O'Barr
Uloge
MuzikaGraeme Revell
FotografijaDariusz Wolski
Montaža
  • Dov Hoenig
  • M. Scott Smith
StudioDimension Films
DistribucijaMiramax Films
Datum(i) premijere
13. 5. 1994 (1994-05-13)
Trajanje102 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet23 mil. $[1]
Bruto prihod50,7 mil. $[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Crow: City of Angels (1998)

Predstavlja adaptaciju istoimenog stripa Jamesa O'Barra. Lee u filmu nastupa kao Eric Draven, detroitski rock muzičar koji je za vrijeme zloglasne Đavolje noći 30. oktobra bude ubijen od strane razbojnika prilikom neuspjelog pokušaja da djevojku zaštiti od silovanja. Radnja prikazuje kako ga vrana oživi, odnosno kako se diže iz groba da bi se osvetio počiniteljima na čijem čelu je lokalni gangsterski vođa Top Dollar (čiji lik tumači Michael Wincott).

Do nesreće je došlo 31. marta 1993. godine, pred sam kraj snimanja u studiju u Sjevernoj Karolini. Tada se snimala scena sa početka radnje, u kojoj je Dravenov lik gine od hica iz revolvera Smith & Wesson Model 29 koji ispaljuje razbojnik, čiji je lik glumio Michael Massee. Pogreškom rekvizitera je umjesto manevarskog metka u revolver ubačen bojevi metak kalibra .44 Magnum, te je Massee ispalio hitac koji je pogodio Leeja u trbuh; on je nedugo potom umro u bolnici. Producenti su nakon nekog vremena odlučili ipak dovršiti film; za nekoliko scena u kojima se pojavljuje Dravenov lik je korišten dubler, odnosno CGI kojim je na njegovo lice "nalijepljen" Leejev lik.

Iako je film prilikom premijere izazvao kontroverze, odnosno optužbe producenata da su komercijalno koristili tragediju, Vrana je dobila izuzetno povoljne kritike. Pri tome se hvalila režija Alexa Proyasa, koja je vješto koristila kako rock soundtrack, tako i mračnu neo noir atmosferu, zbog koje se film uspoređivao s Burtonovim Batmanom i Blade Runnerom. Komercijalni rezultati su bili solidni, a sa vremenom je dobio i svojevrsni kult status.

Godine 1998. je snimljen nastavak pod naslovom The Crow: City of Angels sa Vincentom Perezom u glavnoj ulozi, a nakon toga još dva direct-to-video nastavka.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Ascher-Walsh, Rebecca (May 13, 1994), „How the Crow Flew”, Entertainment Weekly (Time Inc.), arhivirano iz originala na datum 2014-10-24, pristupljeno 12. III 2011 
  2. „The Crow”. Box Office Mojo. Pristupljeno 13. I 2015. 

Vanjske veze uredi