The Circus

(Preusmjereno sa stranice The Circus (nijemi film))

Cirkus (eng. The Circus) je nijemi film Charlieja Chaplina iz 1928. u kojem njegovog Skitnicu u cirkusu ganja policajac. Upravitelj cirkuskih predstava pomisli kako su njegovi pokreti urenebesni, pa ga unajmljuje, ali shvaća da Skitnica ne može biti smiješan navlaš, pa mu ovaj daje posao vratara koji se uvijek pronalazi u središtu događanja. U filmu nastupaju Chaplin, Al Ernest Garcia, Merna Kennedy, Harry Crocker, George Davis i Henry Bergman.

The Circus
Žanrkomedija
RežijaCharles Chaplin
ProducentCharles Chaplin
ScenarioCharles Chaplin
UlogeCharles Chaplin
Al Ernest Garcia
Merna Kennedy
Henry Bergman
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere1928.
Trajanje70 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
The Circus na Internet Movie Database

Scenarij su napisali Chaplin i Joseph Plunkett (koji je napisao prolog, ali je ostao nepotpisan), dok je film režirao Chaplin. Postao je sedmi najuspješniji nijemi film u povijesti filma, zaradivši 3,8 milijuna dolara 1928.

Produkcija filma bilo je jedno od najtežih iskustava u Chaplinovoj karijeri. Pojavili su se brojni problemi i odgode (uključujući požar u studiju), a snimanje je odgođeno za skoro godinu dana zbog Chaplinova razvoda od Lite Grey i tvrdnji o utaji poraza.

Nominiran je za Oscara za najboljeg glumca i kratkotrajni Oscar za najboljeg redatelja komedije (obe za Chaplina), ali Akademija je izbacila Chaplina iz natjecanja za natjecateljske nagrade i predala mu Specijalnu nagradu "Za svestranost i genijalnu glumu, pisanje, režiranje i produciranje Cirkusa".

Chaplin je 1970. ponovno izdao film s novim glazbenim brojem.

Glumci uredi

Vanjske poveznice uredi