The Child (Star Trek: The Next Generation)

The Child (sh. Dijete) je 27. epizoda, odnosno prva epizoda druge sezone američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation, premijerno prikazana 21. novembra 1988. godine. Radnja epizode pokazuje kako Deannu Troi iznenada zatrudni sa tajanstvenim vanzemaljskim entitetom te kako nakon ubrzane trudnoće njeno dijete nastavlja ubrzano rasti, i to upravo u trenutku kada je USS Enterprise obavlja delikatnu misiju prijenosa smrtonosnog virusa od kojeg se treba napraviti spasonosno cjepivo.

The Child
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 1
RežijaRob Bowman
Scenario
MuzikaDennis McCarthy
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod127
Originalno emitiranje21. 11. 1988 (1988-11-21)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"The Neutral Zone"
Sljedeća →
"Where Silence Has Lease"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Scenarij za epizodu je originalno napisan 1970-ih za planiranu, ali nikada snimljenu TV-seriju Star Trek: Phase II. Iskorišten je deceniju kasnije kada je produkcija nove sezone bila odgođena i suočena s poteškoćama izazvanim hollywoodskim scenarističkim štrajkom. U epizodi se prvi put pojavljuju novi stalni likovi dr. Katherine Pulaski i Guinan. Epizoda je izazvala dosta kritika u feminističkim krugovima zbog korištenja motiva trudnoće, odnosno zbog toga što se način na koji Troi zatrudni može protumačiti kao silovanje.

Radnja uredi

Dok je spavala, Deanna je oplođena od strane misterioznog bića.

Kada se kuga u gusto napučenom sustavu Rachelis otme van kontrole, medicinska pomoć Enterprisea hitno je potrebna. Ali dok se pripremaju prevesti uzorke smrtonosne «plazma kuge» iz federacijskog istraživačkog laboratorija na mjesto gdje se može napraviti prikladan protuotrov, posada ostane zatečena neplaniranom viješću: Savjetnica Troi je trudna.
Troi otkrije kako ju je jarka bijela svijetlost oplodila dok je spavala. Dr. Katherine Pulaski, nova brodska glavna liječnica, potvrđuje Troinu prognozu i javlja da će fetus potpuno narasti za 36 sati. Ne znajući pravo podrijetlo i namjeru ovog misterioznog dijeteta, Picard stavlja posadu na sigurnosu uzbunu. Ali kada Troi rodi dječaka imena Ian, izgleda potpuno bezopasan, iako iznenađuje svoju majku i posadu kada od tek rođenog dijeteta naraste u osmogodišnjeg dječaka za samo jedan dan.

U međuvremenu, Wesley Crusher nerado se priprema napustiti Enterprise i pridružiti se svojoj majci, koja je otišla kako bi vodila Sanitet Zvjezdane Flote. Pun izmješanih emocija, Wesley odlučuje ostati na brodu nakon dobivenog ohrabrenja od nove članice posade imena Guinan. Kasnije, kada Wesley razgovara o svojim planovima sa Picardom, kapetan odlučuje dopustiti mladom zastavniku da ostane koliko njegova majka dopušta.

Međutim, iznenadna kriza sa smrtnosnom kugom ostavlja svačiju budućnost neizvjesnom. Čini se da je zaraženi uzorak opasne kuge počeo neobjašnjivo rasti na teretnoj palubi zbog radijacije koja dolazila sa nepoznatog izvora na brodu. Dr. Pulaski javlja da ako kuga nastavi rasti trenutačnim tempom, ubit će cijelu brodsku populaciju u roku od dva sata.
Činjenica nepoznata ostalima je da je Ian izvor radijacije. Kada dječak ovo shvati, on odlučuje žrtvovati svoj život kako bi spasio živote posade. Dok Troi, slomljena srca promatra kako Ian umire, on se vraća u svoj originalni oblik - jarko bijelo biće, koje govori Troi da je Ian došao naučiti više o ljudima iskušavajući život među njima. Kada biće napusti brod, prijetnja kugom nestaje te posada nastavlja sa svojom humanitarnom misijom.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi