The Celluloid Closet

The Celluloid Closet je dokumentarni film baziran na istoimenoj knjizi Vita Russoa. Film su režirali Rob Epstein i Jeffrey Friedman. Russo je ispitivao kao su filmovi, posebno u Hollywoodu, prikazivali gej, lezbejske, biseksualne i transrodne likove.

The Celluloid Closet
ŽanrDokumentarni film
RežijaRob Epstein
Jeffrey Friedman
ProdukcijaRob Epstein
Jeffrey Friedman
ScenarioVito Russo
Rob Epstein
Jeffrey Friedman
Sharon Wood
Armistead Maupin
NaracijaLily Tomlin
MuzikaCarter Burwell
Premijera1995
JezikEngleski jezik
Trajanje107 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Kompanija
DistributerTriStar Pictures
The Celluloid Closet na Internet Movie Database

Film sadrži intervjue sa osobama povezanim sa Hollywoodom o njihovom ličnom iskustvu vezanim za prikazivanje LGBT likova na filmu. Film, takođe, sadrži odlomke iz filmova.

Sam Russo je želeo da pomogne i sarađivao je na filmu sve do svoje smrti 1990. godine. Neki kritičari primećuju da je film manje političan od knjige i da ima pozitivniji ton. Russo je, međutim, želeo da film bude zabavan i da prikaže pozitivne promene koje su se desile tokom 1990-ih.

Uticaj

uredi

Russo je jedan od privih ljudi koji je ispitivao uticaj koji popularna kultura ima na oblikovanje svesti i stavova društva o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Započeo je niz istraživanja na filmovima, televizijskim emisijama, stripovima i sl. koje prikazuju LGBT osobe.

Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) dodeljuje godišnju nagradu nazvanu po Russou – Nagrada Vito Russo. Ova nagrada se dodeljuje LGBT medijskim ličnostima koje doprinose svojim radom u borbi protiv homofobije.

Intervjuisane ličnosti

uredi

Sledeće ličnosti su učestvovale u snimanju filma:

Korišćeni filmovi

uredi

Scene iz sledećih filmova su korišćene u dokumentarcu:

Spoljne veze

uredi