The Case of the Whitechapel Vampire

The Case of the Whitechapel Vampire (srpskohrvatski: Slučaj vampira iz Whitechapela) je kanadski televizijski film iz 2002. godine, posljednji film iz Hallmarkovog serijala o Sherlocku Holmesu. Film je, kao i sva tri ranija, režirao Rodney Gibbons, koji je ovoga puta preuzeo i scenarističke dužnosti, koje je dotad odrađivao Joe Wiesenfeld. Slučaj vampira iz Whitechapela je prvi od četiri filma koji je temeljen na originalnom scenariju, a nije bio adaptacija neke od Doyleovih priča, mada se sličan motiv onome iz filma pojavljuje u priči "The Adventure of the Sussex Vampire". Matt Frewer i Kenneth Welsh su reprizirali svoje uloge Holmesa i Watsona, a u filmu se pojavljuje još i Shawn Lawrence kao brat Marstoke.

The Case of the Whitechapel Vampire
PrijevodSlučaj vampira iz Whitechapela
RežijaRodney Gibbons
ProdukcijaIrene Litinsky
ScenarioRodney Gibbons prema likovima A. C. Doylea
UlogeMatt Frewer
Kenneth Welsh
Shawn Lawrence
MuzikaMarc Ouellette
Premijera27. listopada 2002.
Jezikengleski jezik
Trajanje90 minuta
Država Kanada
Tehnička ekipa
FotografijaEric Cayla
MontažaVidal Béïque
Hronologija
Prethodni: Naredni:
The Royal Scandal
The Case of the Whitechapel Vampire na Internet Movie Database

Film je sniman u Montrealu u studenom i prosincu 2001. godine, a premijerno je emitiran 27. listopada 2002. godine na Hallmarku.

Radnja uredi

Sherlock Holmes i dr. Watson rješavaju slučaj misterioznih smrti redovnika u Whitechapelu, predjelu Londona zloglasnom zbog serijskih ubojstava Jacka Trbosjeka. Slučaj je utoliko specifičan što se čini kako je redovnike ubio vampir, odnosno kako u cijeloj priči postoji nadnaravni element, kojeg Holmes negira. Preispitujući različite elemente stvarnosti, Holmes se sukobljava s bratom Marstokeom, ali i Watsonom oko postojanja nadnaravnih elemenata u samom slučaju. Na samom kraju, Holmes, prerušen u redovnika, razotkriva brata Abela kao navodnog vampira, međutim sama prisutnost nadnaravnog elementa ostaje još uvijek sporna.

Glumačka postava uredi

Vanjske veze uredi