The Carpetbaggers (film)

The Carpetbaggers

slijeva nadesno: George Peppard, Alan Ladd, Bob Cummings, Martha Hyer, Elizabeth Ashley, Lew Ayres, Martin Balsam, Ralph Taeger, Archie Moore i Carroll Baker u traileru za film
Režija Edward Dmytryk
Producent Joseph E. Levine
Scenario John Michael Hayes
Predložak The Carpetbaggers; autor:
Harold Robbins
Uloge George Peppard
Alan Ladd
Carroll Baker
Bob Cummings
Martha Hyer
Muzika Elmer Bernstein
Fotografija Joseph MacDonald
Montaža Frank Bracht
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
9. april 1964 (1964-04-09)
Trajanje 150 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 3,3 mil. $[1][2]
Bruto prihod 40,000.000 $[2]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Nevada Smith (1966)

The Carpetbaggers (sh. Karpetbageri), na prostoru bivše Jugoslavije poznatiji kao Lovci u mutnom, je američki igrani film snimljen 1964. godine u režiji Edwarda Dmytryka. Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Harolda Robbinsa, za koga se često navodi kako je "s ključem" prikazao biografiju tajkuna i hollywoodskog mogula Howarda Hughesa. Glavni lik, koga u filmu tumači George Peppard, je Jonas Cord Junior, mladić koji 1925. godine nakon smrti oca nasljeđuje njegovu tvornicu eksploziva, te sa tako stečenim sredstvima gradi poslovni imperij koji će uključivati hollywoodski studio. Radnja prikazuje kako ga njegova bezobzirnost, megalomanija i sklonost piću dovedu na rub propasti, ali i kako ga na kraju stari kauboj Nevada Smith (koga tumači Alan Ladd u svom posljednjem nastupu) izvede na pravi put.

Film je nastao u vrijeme kada su počeli kolabirati dotada strogi cenzorski standardi u Hollywoodu, a što su producenti iskoristili kako bi neke od motiva iz predloška kao što su prostitucija, preljub i seks prikazali na za tadašnje vrijeme prilično eksplicitan način. Upravo je to bio razlog zbog što je The Carpetbaggers neprijateljski dočekan ne samo od strane konzervativnih krugova, nego i od većine kritičara, koji su ga optužili da "iskorištava najniže strasti publike" poput niskobudžetnih eksploatacijskih filmova. Kritike, međutim, nisu spriječile izuzetnu gledanost filma. Dmytryk je, potaknut tim uspjehom, već iste godine ekranizirao Where Love Has Gone, još jedan Robbinsov roman. Mladost Nevade Smitha je, pak, dvije godine kasnije postala predmetom prednastavka, odnosno istoimenog vestern-filma gdje je naslovnu ulogu tumačio Steve McQueen.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. "The fruitful labours of Levine." Sunday Times [London, England] 11 Oct. 1964: [29]. The Sunday Times Digital Archive. Web. 29 Mar. 2014.
  2. 2,0 2,1 Box Office Information for The Carpetbaggers. IMDb. pristup 16. VIII 2013.
  3. Za Bakerin lik se vjeruje da je inspiriran stvarnom ličnošću Jean Harlow, koja je nastupila u Hughesovom epu Hell's Angels.

Vanjske vezeUredi