The Caine Mutiny (film)

The Caine Mutiny

originalni filmski poster
Režija Edward Dmytryk
Producent Stanley Kramer
Scenario Herman Wouk (roman)
Stanley Roberts
Michael Blankfort
(dodatni dijalog)
Uloge Humphrey Bogart
José Ferrer
Van Johnson
Fred MacMurray
Muzika Max Steiner
Fotografija Franz Planer, ASC
Montaža Henry Batista
William A. Lyon
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
24. jun 1954 (1954-06-24)
Trajanje 124 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2,000,000 $ (proc.)
Bruto prihod 8,700.000 $ (US)

The Caine Mutiny je američki igrani film snimljen 1954. u režiji Edwarda Dmytrika. Radnja se temelji na istoimenom Pulitzerovom nagradom ovjenčanom romanu Hermana Wouka. Radnja je smještena na pacifičko bojište za vrijeme drugog svjetskog rata i opisuje pobunu članova posade američkog razarača-minolovca USS Caine koju izaziva novi i mentalno neuravnoteženi zapovjednik Queeg (čiji lik tumači Humphrey Bogart).

Film je snimljen uz pomoć američke ratne mornarice, koja je na nju pristala nakon što su se producenti pristali već na samom početku gledatelje obavijestiti da je riječ o djelu fikcije, odnosno da nikada u historiji nije bilo pobune na mornaričkom brodu. The Caine Mutiny je nakon toga doživio izvrstan komercijalni uspjeh, a i pohvalne kritike; danas se smatra posljednjim velikim nastupom Humphreya Bogarta. Za režisera Edwarda Dmytrika je predstavljao važan korak u rehabilitaciji, odnosno definitivnom skidanju sa crne liste nakon što je za vrijeme makartističkih progona kao "pokajnik" otkucao svoje komunističke kolege.

Scenario filma se razlikuje od na romanu temeljenog kazališnog komada The Caine Mutiny Court-Martial, na temelju koga je 1988. Robert Altman režirao istoimeni TV-film.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi