The Cable Guy

The Cable Guy
Režija Ben Stiller
Producent Judd Apatow
Scenario Lou Holtz Jr.
Uloge Jim Carrey
Matthew Broderick
Leslie Mann
Jack Black
George Segal
Diane Baker
Ben Stiller
Muzika John Ottman
Fotografija Robert Brinkmann
Montaža Steven Weisberg
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere 1996.
Trajanje 96 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
francuski
Budžet $47,000,000
The Cable Guy na Internet Movie Database

The Cable Guy je američka crna filmska komedija iz 1996. godine, a režirao ju je Ben Stiller dok glavne uloge tumače Jim Carrey, Matthew Broderick i Leslie Mann.

Film je u američkim kinima premijerno prikazan 14. lipnja 1996., a postao je poznat po tome što je za glavnu ulogu u njemu Jim Carrey dobio plaću u iznosu od 20 milijuna dolara, što je tada bio rekordan iznos isplaćen nekom komičaru.

Nepodnošljivi gnjavator je film mračnije atmosfere u odnosu na većinu prethodnih Carreyjevih filmova i uglavnom je smatran komercijalnim neuspjehom. Unatoč tome, za ulogu u ovom filmu Carrey je 1997. dobio dvije nagrade MTV Movie Awards za najbolji komičarski nastup i najboljeg negativca kao i nagradu Blimp Award za omiljenog filmskog glumca na izboru Nickelodeon Kids' Choice Awards.

U Hrvatskoj je prikazana pod naslovom Nepodnošljivi gnjavator, a u Srbiji pod naslovom Crevna napast.

RadnjaUredi

Jim Carrey glumi instalatera kablovske televizije koji se predstavlja kao Chip Douglas. Jednog dana dolazi instalirati kablovsku Stevenu Kovacsu (Matthew Broderick), koji se upravo uselio u novi stan nakon što je prekinuo vezu s djevojkom Robin (Leslie Mann). Nakon što mu Chip instalira kablovsku Steven se prisjeti savjeta da instalateru ponudi 50 dolara u zamjenu za besplatne programe, kojeg mu je prethodno dao prijatelj Rick (Jack Black), i lažira zanimanje za pozadinu Chipova posla. No, on to shvati preozbiljno i očajnički pokušava postati Stevenovim najboljim prijateljem te mu počinje davati savjete kako da natrag pridobije Robin, ali i ekstravagantne poklone poput televizora s velikim ekranom i vrhunskog karaoke sustava. Kada Steven odbije te poklone i Chipovo prijateljstvo, on mu odlučuje zagorčati život te mu prvo organizira da završi u zatvoru zbog navodnog primanja ukradene robe. No, i kad Stevena nakon vikenda provedenog u pritvoru puste na slobodu, Chip nastavlja gnjaviti ne samo njega već i njegovu djevojku Robin. U pozadini glavne radnje tijekom filma se pojavljuje priča o suđenju bivšem dječjem glumcu i zvijezdi televizijske serije optuženom za ubojstvo svog brata blizanca, također zvijezde iste serije (obojicu ih glumi Ben Stiller).