The Brady Bunch

The Brady Bunch je američki televizijski sitkom koji se originalno emitirao na programu ABC od 1969. do 1974. Ime je dobila po protagonistima - članovima porodice arhitekta-udovca Mikea Bradyja (koga je tumačio Robert Reed) i Carol Martin (koju je tumačila Florence Henderson) koji su nakon vjenčanja morali zajedno brinuti o šestero djece iz svojih prethodnih brakova. Serija je doživjela veliki uspjeh, i danas se smatra jednim od ključnih elemenata američke pop kulture 1970-ih.

The Brady Bunch
Uvodni kadar TV-serije Brady Bunch I sezona
Formatsitkom
KreatorSherwood Schwartz
NastupajuRobert Reed
Florence Henderson
Barry Williams
Maureen McCormick
Christopher Knight
Eve Plumb
Mike Lookinland
Susan Olsen
Ann B. Davis
Uvodna temaIzvodi:
Peppermint Trolley Company
(Sezona 1)
Barry Williams, Christopher Knight i Mike Lookinland
(Sezona 2)
Barry Williams, Maureen McCormick, Christopher Knight, Eve Plumb, Mike Lookinland i Susan Olsen
(Sezone 3–5)
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciengleski
Broj sezona5
Broj epizoda117 (Lista epizoda)
Produkcija
Producent(i)Sherwood Schwartz Production
zajedno s Paramount Television
Trajanjeapprox. 25:00 (po epizodi)
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje26. septembar 1969. – 8. mart 1974.
Kronologija
SlijediThe Brady Brides
A Very Brady Christmas
The Bradys
Srodne emisijeThe Brady Kids
The Brady Bunch Hour

Pregled uredi

Tvorac serije je bio Sherwood Schwartz, producent poznat po uspješnoj TV-seriji Gilligan's Island. Godine 1965. je pročitao članak o tome kako je, zbog visoke stope razvoda, čak 40 % djece u tadašnjim SAD odrastalo s očusima i maćehama, pa je odlučio jednu takvu situaciju iskoristiti za sitkom. Svoj je scenario ponudio svim trima vodećim američkim TV-mrežama, ali su one zahtjevale preinake koje Schwartz, smatrajući koncept savršenim, nije htio prihvatiti. Tek je uspjeh igranog filma Yours, Mine and Ours iz 1968. potakao ABC da prihvati Schwartzovu ponudu.

Osnovna postavka serije je bila u tome da se udovac Mike Brady sa tri sina - Gregom (koga je tumačio Barry Williams), Peterom (koga je tumačio Christopher Knight) i Bobbyjem (koga je tumačio Mike Lookinland) - ženi za Carol, koja preuzima njegovo ime i u porodicu uvodi svoje tri kćeri - Marciu (koju je tumačila Maureen McCormick), Jan (koju je tumačila Eve Plumb) i Cindy (koju je tumačila Susan Olsen). Novu porodicu su osim njih osmero činili i kućna pomoćnica Alice (koju je tumačila Ann B. Davis) te pas po imenu Tiger. Svi su živjeli u velikoj kući u predgrađu koju je projektirao sam Mike.

Što se dogodilo s prethodnim Carolinim brakom i biološkim ocem njene djece nije nikada spomenuto. U originalnom scenariju je Schwartz kao objašnjenje naveo razvod, ali su konzervativni direktori ABC-a to zabranili; u vrijeme emitiranja su gledatelji pretpostavljali da je Carol, kao i Mike, udovica.

Glumačka postava uredi

Glavni članak: Likovi u The Brady Bunch

Redovna glumačka postava se pojavljivala uvodnoj špici serije koji se sastojao od kadra krupnih planova glumačke postave postavljenih u mreži kvadrata 3 X 3, pri čemu je svaki član postave izgledao kao da gleda ostale. Ta je špica poslije često imitirana i parodirana.

Marcia Brady
Maureen McCormick
Carol Brady
Florence Henderson
Greg Brady
Barry Williams
Jan Brady
Eve Plumb
Alice Nelson
Ann B. Davis
Peter Brady
Christopher Knight
Cindy Brady
Susan Olsen
Mike Brady
Robert Reed
Bobby Brady
Mike Lookinland

Povremeni lik serije je bio Alicein dečko Sam Franklin (Allan Melvin), vlasnik lokalne mesarnice. (Do vremena kada se odvija The Brady Girls Get Married, TV-film snimljen 1981. godine, Alice i Sam su se vjenčali.) Sam se pojavljuje u samo osam epizoda, ali su one raspoređene u svih pšet sezona. Često se spominje u dijalozima, a Alice povremeno odlazi na sastanke s njim .

Spin-offovi i nastavci uredi

Popularnost serije je zaslužna za nekoliko spin-offova i nastavaka originalne serije, u kojoj su nastupali svi ili većina članova originalne postave.

  • "Kelly's Kids", epizoda iz posljednje sezone, je snimljena kao TV-pilot istoimene serije u kojoj je glavni lik trebao biti Ken Kelly, prijatelj i susjed Kellyjevih koji usvaja troje djece različitih rasa; mreža je odbila snimiti seriju, ali je koncept poslužio za sitkom Together We Stand iz 1980-ih
  • The Brady Kids, animirana dječja serija 1972-1974.
  • The Brady Bunch Variety Hour, zabavna TV-emisija iz 1977. u kojoj su glumci iz serije izvodili razne muzičke i druge točke; snimanje je obustavljeno nakon devet epizoda
  • The Brady Girls Get Married i The Brady Brides su bili dva TV-filma snimljena 1981. godine u kojima se opisuju događaji nakon završetka redovne serije;
  • A Very Brady Christmas, još jedan TV-film koji opisuje nove pustolovine članova porodice, emitiran na Božić 1988. godine
  • The Bradys, TV-serija snimljena 1989. godine koja je nove pustolovine članove porodice pokušala opisati koristeći format dramedije; snimanje je obustavljeno nakon 6 epizoda

Remake uredi

Godine 1995. je snimljen The Brady Nunch Movie, igrani film s novom postavom Bradyjevih, u kojoj su oni prikazani kao anakronistički sljedbenici društvenih normi i kulture 1970-ih u sudaru s društvenim normama i kulturom 1990-ih. Film je doživio uspjeh te je godine 1996. snimljen nastavak A Very Brady Sequel. Godine 2002. je snimljen i treći nastavak u obliku TV-filma The Brady Bunch in the White House.

Eksterni linkovi uredi