The Band Wagon

The Band Wagon

Plesač Michael Kidd (desno) u baletnoj sekvenci na kraju filma
Producent
Scenario
Uloge
Muzika
Fotografija Harry Jackson
Montaža Albert Akst
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
7. august 1953 (1953-08-07) (SAD)
Trajanje 111 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2,873.000 $[1]
Bruto prihod 3,502.000 $[1]

The Band Wagon (sh. Kola sa muzičarima), na prostoru bivše Jugoslavije poznatiji pod naslovom Diži zavjesu, je američki filmski mjuzikl snimljen 1953. u režiji Vincentea Minellija, poznat kao jedno do klasičnih ostvarenja žanra.

Protagonist, čiji lik tumači Fred Astaire, je Tony Hunter, nekad popularni zabavljač koji nastoji oživjeti karijeru nastupom u spektakularnoj brodvejskoj predstavi. Radnja prikazuje probleme koji, zbog svog "staromodnog" pristupa, ima sa mladom balerinom Gabrielle Gerard (čiji lik tumači Cyd Charisse), kao i ambicioznim režiserom Jeffreyom Cordovom koji umjesto ležerne zabave želi napraviti "ozbiljnu" alegoriju na legendu o Faustu.

Film je bio djelomično inspiriran istoimenom muzičkom revijom iz 1931. godine (iz koje je preuzeta pjesma Dancing in the Dark), a dijelom stvarnim događajima. Fred Astaire je tako glumio lik u mnogo čemu sličan samom sebi, odnosno nekoć popularnog zabavljača koji se smatrao "dinosaurom"; lik Cordove je, pak, u mnogo čemu modeliran prema Orsonu Wellesu, ali i glumcu i režiseru Joseu Ferreru. Stuido MGM, koji je u projekt uložio velika sredstva, u mnogo čemu se oslanjao na iskustva iz godinu dana ranije snimljenog hita Singin' in the Rain, a to se prvenstveno odnosi na Girl Hunt Ballet, baletnu sekvencu u kojoj se parodira tada popularni film noir. Nju je, kao i sve ostale, koreografirao znameniti plesač Michael Kidd. Za film je posebno komponirana pjesma That's Entertainment!, koja je postala veliki hit, ali i svojevrsni moto MGM-a, te naslov MGM-ovog dokumentarnog filma iz 1974. godine posvećenog klasičnim mjuziklima tog studija. Sam film je nakon premijere imao relativno skroman uspjeh na kino-blagajnama, ali su ga kritičari i filmski historičari kasnije proglasili jednim od najboljih ostvarenja žanra.

Michael Jackson je u nekoliko svojih video-spotova odao počast filmu koristeći elemente njegove koreografije i kostima.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Napomene
  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
Literatura
  • Diane Stevenson, "In Praise of Praise" in the Stanley Cavell special issue, Jeffrey Crouse (ed.), Film International, Issue 22, Vol. 4, No. 4, 2006, pp. 6–13.

Vanjske vezeUredi