The Andromeda Strain

The Andromeda Strain (sh. Andromedin soj) je science fiction roman američkog književnika Michaela Crichtona objavljen 1969. godine. Radnja započinje kada se vojni satelit sruši u blizini gradića Piedmont u Arizoni, a nakon čega svi njegovi stanovnici naglo umru. Protagonisti su naučnici koje je američka vlada poslala u tajni podzemni bunker sa zadatkom da otkriju i zaustave vanzemaljski mikroorganizam za koga vjeruju da je uzročnik smrtonosne zaraze.

The Andromeda Strain
korice prvog izdanja
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)science fiction
tehno-triler
IzdavačKnopf
Datum izdanja12. maj 1969
Vrsta medijatvrdi uvez
Stranica350
ISBN0-394-41525-6
OCLC broj12231

The Andromeda Strain je bio prvi roman koji je Crichton objavio pod svojim pravim imenom. Njega je Crichton pisao pune tri godine, inspiriran špijunskim romanom The IPCRESS File britanskog pisca Lena Deightona u kome su se naizgled suhoparni i banalni detalji obavještajnog posla publici prikazivali na pristupačan i zanimljiv način. Crichton je iste tehnike upotrijebio kako bi publici približio tadašnja dostignuća iz molekularne biologije i u tome je postigao veliki uspjeh. Roman je postao bestseler, dobio izvrsne kritike te se često naziva jednim od prvih primjera žanra koji će postati poznat kao tehno-triler. Crichton je zahvaljujući njemu postao velika zvijezda, te to kasnije iskoristio kako bi karijeru sa uspjehom nastavio u Hollywoodu.

Roman je godine 1971. bio ekraniziran kao istoimeni igrani film u režiji Roberta Wisea, a godine 2008. kao nešto manje uspješna miniserija u produkciji Sci Fi Channela.