The Adventure of the Sussex Vampire

"The Adventure of the Sussex Vampire" (srpskohrvatski: Vampir iz Sussexa) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je premijerno izdana 1924. godine u Strandu, uz ilustracije Howarda Elcocka, a sačinjava sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Sussex Vampire"

Holmes promatra kroz prozor kuće Fergusonovih; autor: Howard K. Elcock
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1924.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1896.
Klijent(i) Robert Ferguson
Zločinac/ci Jack Ferguson

Slučaj uredi

Sherlock Holmes dobiva dva neobična pisma u kojima se spominju vampiri. Sljedećeg jutra, posjećuje ga gospodin Robert Ferguson, koji je uvjeren kako je njegova druga supruga, inače peruanskog porijekla, sisala krv njihovoj netom rođenoj bebi. Iz prvog braka, Ferguson ima i petnaestogodišnjeg sina, Jacka, koji je kao dijete pretrpio tešku ozljedu zbog koje prilično otežano hoda. Druga gospođa Ferguson, Jackova pomajka, često je tukla mladića, mada gospodinu Fergusonu nije jasno zašto bi to činila. Otkako ju je Ferguson uhvatio u onome što je mislio da je sisanje krvi, ona se zaključala u sobu i odbija izaći. Pristup sobi ima jedino Dolores, sluškinja gospođe Ferguson, također Peruanka, koja joj nosi hranu.

Čak i prije nego s Watsonom posjeti dom Fergusonovih u Sussexu, Holmes zaključi što je posrijedi i jasno odbija ikakvo postojanje vampira. Na put odlazi samo kako bi emprijski potvrdio ono što je već uspješno deducirao iz iznesenih mu činjenica.

Kada stignu u Sussex, Dolores objavi kako je njezina gazdarica bolesna, na što dr. Watson ponudi svoju liječničku pomoć. U sobi susretne ljutitu ženu. Govori kako je sve uništeno i kako će radije žrtvovati sebe nego slomiti suprugovo srce. Također zahtijeva da vidi svoje dijete, koje je od ozloglašenog incidenta u rukama babice, gospođe Mason. Holmes pregleda oružje iz Južne Amerike koje je izloženo po kući te upozna djecu. Dok se Ferguson brine o mlađem djetetu, Watson uoči kako Holmes gleda kroz prozor, ali mu nije jasno zašto to čini.

Kada Holmes konačno odluči razjasniti cijeli slučaj, gospođa Ferguson je presretna - od samoga je početka htjela da netko drugi kaže istinu i oslobodi je svih optužbi. Počinitelj zločina je Jack, Fergusonov mlađi sin, koji je bio iznimno ljubomoran na svog mlađeg polubrata. Holmes je to deducirao, a potvrdu je dobio kada je promatrao Jackovo lice na prozoru dok je Ferguson brinuo za mlađeg sina. Jack je prema bratu ispaljivao otrovne strelice, što objašnjava scenu s isisavanjem krvi - gospođa Ferguson htjela je isisati otrov iz svog djeteta. Ozljede koje su imitirale vampirski ugriz nastale su, tako, zbog strelica, a ne djelovanja vampira. Slučaj je tako uspješno riješen.

Vanjske poveznice uredi

  djela koja se odnose na The Adventure of the Sussex Vampire na Wikizvoru