The Adventure of the Speckled Band

"The Adventure of the Speckled Band" (srpskohrvatski: Šarena vrpca) je jedna od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu. Isprva objavljena u Strandu, u veljači1892. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, "The Speckled Band" je osma od dvanaest kratkih priča iz zbirke The Adventures of Sherlock Holmes. Ova priča je jedna od tek četiri priče o Holmesu koja se može definirati kao misterij zatvorene sobe. U New York Worldu, priča je izdana pod naslovom "The Spotted Band". Doyle je kasnije izjavio kako smatra da mu je ovo najbolja priča.

"The Adventure of the Speckled Band"

Sidney Paget: "Holmes je snažno zamahnuo"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena travanj 1883.
Klijent(i) Helen Stoner
Zločinac/ci Dr. Grimesby Roylott

Zanimljivo je kako je Doyle napisao i producirao dramu temeljenu na priči, koja je premijerno izvedena 1910. godine u Londonu. Drama, izvorno nazvana The Stonor Case, razlikuje se od priče u nekoliko detalja, primjerice u imenima likova.

Slučaj uredi

Dr. Grimesby Roylott, vlasnik starog imanja Stoke Moran, tjera Helen Stoner da spava u točno određenoj sobi na imanju. Uz činjenicu da je u toj sobi, pod sumnjivim okolnostima, nedavno umrla Julia, Helenina sestra blizanka (njezine posljednje riječi bile su "Vrpca! Šarena vrpca!"), soba vrvi neobičnim detaljima i Helen Stoner nije u stanju mirno zaspati u njoj. Kada posjećuje Sherlocka Holmesa, govori mu kako noćima čuje niskofrekventni zvižduk popraćen metalnim zvukom, ali naizgled se ništa ne događa. U sobi, iznad kreveta, nalazi se i uže za zvono, ali ono nije u funkciji te vodi do ventilacijskog otvora na zidu sobe. Zanimljiva činjenica je i da je Helenin krevet fiksiran na podu i ne može se pomicati. Helen sumira kako smatra da su cigani, kojima je Roylott unajmio sobe kako bi dobio novca, a koji nise šarene vrpce, ubili njezinu sestru. Napominje kako Roylott na imanju drži geparda i pavijana, egzotične ljubimce koje je donio iz Indije.

Nakon što Helen ode, Roylott upada u Baker Street i zahtijeva od Holmesa da mu kaže što je Helen rekla, što Holmes, dakako, odbija. Kako bi ga zastrašio, Roylott uzima žarač i savija ga golim rukama, prijeteći Holmesu da se ne petlja u njegove poslove. Ipak, Holmes nije impresioniran te bez većih poteškoća vrati žarač, također golim rukama.

Nakon što je sredio da Helen provede noć u drugoj sobi, Holmes odlazi s Watsonom u Stoke Moran i ušulja se u njezinu sobu. Evidentno je da je Holmes već riješio slučaj te da je cijela scena pripremljena kako bi provjerio svoju teoriju. Kao i obično, Holmes je u pravu. "Šarena vrpca" koju je spominjala Julia Stoner je zapravo "močvarna guja", najubojitija zmija u Indiji (naziv je izmišljen te se vjerojatno odnosi na vrstu Naja naja). Dr. Roylott je dresirao zmiju da na njegove zvukove prođe kroz ventilaciju i ode u susjednu sobu. Rizik je postojao jer zmija nije uvijek grizla, ali je te večeri ubila Juliju Stoner, a isto bi se dogodilo i s Helen.

Kada zmija uđe u sobu, Holmes ju napadne štapom i otjera natrag kroz ventilaciju prema dr. Roylottu. Ubrzo se čuje krik te Holmes i Watson nalaze zmiju omotanu oko glave doktora Roylotta - znak pobjede nakon što ga je ubila ubrizgavanjem otvora u njega. Holmes mračno komentira kako je indirektno odgovoran za smrt dr. Roylotta, ali kako neće osjećati preveliku grižnju savjesti zbog toga.

Vanjske poveznice uredi