The Adventure of the Noble Bachelor

"The Adventure of the Noble Bachelor" (srpskohrvatski: Plemeniti neženja) je jedna od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea iz serijala o Sherlocku Holmesu. Priča je izvorno objavljena u Strandu u travnju 1892. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta. Ova priča je deseta od dvanaest iz zbirke The Adventures of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Noble Bachelor"

Sidney Paget: "Svima vam želim laku noć"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena listopad 1887.
Klijent(i) Lord Robert St. Simon
Zločinac/ci nitko

Priča je korištena kao inspiracija za televizijski film The Eligible Bachelor s Jeremyjem Brettom u ulozi Holmesa, Edwardom Hardwickeom u ulozi dr. Watsona i Simonom Williamsom u ulozi Roberta St. Simona. Dok pati od noćnih mora, Holmes prihvati zadatak da pronađe gospođicu Hatty Doran iz San Francisca, nestalu suprugu Lorda Roberta.

Slučaj uredi

Lord Robert St. Simon dolazi kod Sherlocka Holmesa kako bi slavni detektiv pronašao njegovu mladenku, Hatty Doran iz San Francisca, koja je nestala na dan njihova vjenčanja.

Lord Robert objašnjava kako mu je cijela situacija prilično zbunjujuća jer je njegova zaručnica bila prilično entuzijastična zbog njihovog vjenčanja. Ipak, nakon ceremonije, bila je neobično oštra prema njemu, ali on nije mogao navesti uzrok te promjene. Jedini događaj koji se isticao u cijeloj priči je sljedeći - u crkvi, Hatty je ispao buket cvijeća dok je hodala prema oltaru i jedan gospodin iz prvog reda ga je pokupio i vratio joj ga. Ništa više se nije dogodilo.

Nakon što je povorka otišla u kuću Hattyjina oca na doručak, pojavila se Flora Millar, bivša ljubavnica Lorda Roberta, i izazvala nered, ali je brzo izbačena. Deset minuta nakon tog doručka, Hatty se naglo povukla u svoju sobu samo da bi, na koncu, bilo otkriveno kako je nestala.

Nakon niza pitanja koja se postavljaju, Holmes zaključi kako je slučaj riješen i kako je bio prilično jednostavan, tek jedan od mnogih sličnih koje je ranije rješavao. Čovjek iz prvog reda, koji je uzrok ispadanja buketa, po imenu Francis H. Moulton, je nitko drugi doli suprug Hatty Doran. On je navodno ubijen u Sjedinjenim Državama te je i Hatty živjela u tom uvjerenju, što je značilo da se mogla udati za Lorda Roberta. Ipak, to nije bilo tako - Moulton je preživio i otišao u London gdje je potražio svoju suprugu i, umjesto da pravi scenu u crkvi, ostavio joj je poruku u buketu. Iako su mislili pobjeći bez da ikome išta kažu, Holmes ih je uvjerio da kažu istinu. Unatoč svim isprikama, Lord Robert se osjećao iskorištenim.

Vanjske poveznice uredi