The Adventure of the Missing Three-Quarter

"The Adventure of the Missing Three-Quarter" (srpskohrvatski: Nestali ragbijaš) je jedna od 56 priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno je objavljena u Strandu 1904. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča čini sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Missing Three-Quarter"

Holmes i Watson koriste psa tragača u potrazi za ragbijašem; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1904.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1896.
Klijent(i) Cyril Overton
Zločinac/ci nitko

Slučaj uredi

Gospodin Cyril Overton s Trinity Collegea u Cambridgeu dolazi kod Sherlocka Holmesa kako bi zatražio njegovo pomoć oko nestanka Godfreyja Stauntona. Staunton je ključni igrač u Overtonovoj ragbijaškoj momčadi i nužno je da bude pronađen kako bi pobijedili u važnoj utakmici protiv Oxforda. Iako priznaje kako ga sport ne zanima previše, slučaju posveti jednaku pažnju kao i svojim ostalim slučajevima.

Ranije tijekom dana, Staunton je izgledao bljedunjavo i zabrinuto, ali tokom poslijepodneva, kada mu je grubi, bradati čovjek donio poruku, izgledao je apsolutno shrvano. Napustio je hotel s bradatim čovjekom te su, oko pola deset, viđeni kako trče u smjeru Stranda. Nakon toga ih više nitko nije vidio. Overton je kontaktirao Cambridge i Lorda Mount-Jamesa, Stauntonova bogatog, ali škrtog ujaka, ali bez uspjeha. Staunton je jedini nasljednig svog starog ujaka, ali zbog njegove škrtosti, mora živjeti u pravom siromaštvu.

Kada Holmes dođe u hotel, od portira saznaje kako bradati čovjek nije bio ni gospodin ni pripadnik radničke klase te je i on izgledao zabrinuto. Naime, ruka mu se tresla kada je Stauntonu davao poruku. Jedino što je čuo da su njih dvojica govorili je izraz "vrijeme". Oko šest sati, portir je Stauntonu dostavio telegram i vidio kako ragbijaš piše odgovor. Ragbijaš je nadodao kako će sam poslati telegram. U njegovoj sobi, Holmes uspijeva rekonstruirati dio poruke koji glasi: "Ostani uz nas, za ime Božje". Poruka jasno govori da su u cijelu aferu upletene barem dvije osob ("nas") i da postoji nekakva opasnost. Drugi papiri u sobi otkrivaju nove detalje. Slučaj obilježi i kratki posjed Lorda Mount-Jamesa, koji Holmesu ne može dati nikakve korisne podatke. Ipak, stari škrtac je uvjeren kako njegov nećak nije otet s ciljem da bi se od njega iznuđivao novac. Holmesa istraga vodi do poštanskog ureda gdje od službenice uspijeva saznati kako je Staunton telegram poslao dr. Leslieju Armstrongu, akademiku s Cambridgea. Odluče ga posjetiti.

Razgovor s dr. Armstrongom bio je prilično neugodan, ali i koristan. Naime, doktor je priznao da mu je Staunton blizak prijatelj, ali tvrdi kako ga duže vrijeme nije vidio i kako ne zna gdje bi mogao biti. Na činjenicu da je nestao, reagirao je prilično mirno. Upitan za Stauntonovo zdravlje, Armstrong je rekao kako je sve uredu, no kada mu je Holmes pokazao račun koji dokazuje da je Stauntonu trebala liječnička pomoć, Armstrong je pobijesnio, porekao da je primio telegram od Stauntona i zamolio Holmesa i Watsona da odu.

Daljnja istraga Holmesa dovodi do saznanja da Armstrong redovito putuje na selo i da put traje oko tri sata. Kada pokuša pratiti dr. Armstronga, ovaj ga otkrije i uspije mu pobjeći. Holmesovo raspitivanje po svim obližnjim selima ne donosi mu nikakve informacije - nitko nikada nije vidio doktora. Ipak, slučaj uspijeva riješiti Pompey, mješanac bigla, koji uspijeva pratiti doktora do jedne kolibe nakon što je Holmes kotače namazao anisovim uljem. Holmes nailazi na prilično neugodnu scenu. U kolibi pronalazi Stauntona, ali ragbijaš plače nad tijelom svoje mlade supruge, koja je umrla od tuberkuloze. Njihov brak, a i ona sama, bili su tajna jer se Lord Mount-James ne bi s time složio i vjerojatno bi razbaštinio Stauntona. Dr. Armstrong je djevojčinom ocu, bradatom strancu, rekao za stanje svoje kćeri, a ovaj je to prenio Stauntonu, koji je smatrao da treba biti uz suprugu te je, stoga, pobjegao. Slučaj je tako uspješno riješen.

Vanjske poveznice uredi