The Adventure of the Golden Pince-Nez

"The Adventure of the Golden Pince-Nez" (srpskohrvatski: Zlatni pince-nez) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je premijerno objavljena u Strandu 1904. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, a čini sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Golden Pince-Nez"

Anna se ubija; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1904.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena studeni 1894.
Klijent(i) inspektor Stanley Hopkins
Zločinac/ci Anna Coram

Slučaj uredi

Jedne olujne noći u studenom, inspektor Stanley Hopkins dolazi kod Sherlocka Holmesa kako bi ga obavijestio o nerješivom ubojstvu na kojem radi. Ubijeni je Willoughby Smith, osobni tajnik profesora Corama, starog invalida. Ubojstvo se dogodilo na imanju Yoxley Old Place u blizini Chantama u Kentu. Najkonfuznija stvar oko cijelog slučaja je apsolutni nedostatak motiva - Smith nije imao apsolutno nikakvu mrlju iz svoje prošlosti zbog koje bi mogao biti ubijen. Ubojstvo je izvršeno u profesorovoj radnoj sobi, nožem koji je pripadao njemu. Smitha je pronašla profesorova sluškinja i, prema njezinom izvještaju, njegove posljednje riječi bile su: "Profesor; bila je ona". Sluškinja je inspektoru Hopkinsu ispričala kako je vidjela Smitha da ulazi u radnu sobu dok je profesor bio u svom krevetu, a samo nekoliko trenutaka kasnije čula je vrisak. Jedini način na koji je ubojica mogao pobjeći su stražnja vrata, čemu svjedoče nejasni otisci u vrtu, ali cijela ta afera ostaje misterij. Iz radne sobe, čini se, nije ukradeno ništa, a jedini predmeti što su dirani su neki papiri.

U Smithovim rukama pronađen je ključni dokaz - zlatne pince-nez naočale. Iz te činjenice, Holmes izvlači sljedeće zaključke: radi se o ženi dobrog odgoja, koja se odijeva kao dama; ima debeo nos i oči joj nisu međusobno udaljene; u toku posljednjih mjeseci, barem je dva puta posjetila optičara; ima naborano čelo, škiljav pogled i obla ramena.

Kada Holmes odlazi u Yoxley, detaljno analizira lokaciju ubojstva. Izvlači zaključak kako je Smith najvjerojatnije ubijen samo zato što se upleo u provalu koja je bila u tijeku. Nitko nije vidio ubojicu kako napušta kuću niti je itko čuo kako se vrata otvaraju. Po izlasku iz radne sobe, Holmes primijeti zanimljivu činjenicu - oba hodnika, jedan od kojih vodi do profesorove sobe, a drugi do stražnjeg izlaza, otprilike su jednake duljine i slično izgledaju.

U razgovoru s profesorom Coramom, Holmes i dr. Watson se nalaze u zadimljenoj prostoriji prepunoj pepela nastalog od profesorovih egipatskih cigareta. Profesor tvrdi kako nema pojma što se moglo dogoditi te čak predlaže da je Smith počinio suicid. Holmes traži ključ ladice koja je otvorena u profesorovom uredu, ali samo ga pregleda i vrati, bez da je s nji otišao u radnu sobu. Nedugo zatim, Holmes od sluškinje saznaje kako je profesor u posljednje vrijeme jeo puno više nego inače. Na Watsonov upit je li nešto pronašao, Holmes se enigmatično osvrne na pepeo cigareta u profesorovoj sobi.

Poslijepodne ponovo posjete profesora i detektiv namjerno obori cigare kako bi dobio izliku da pregleda pod. U tom je trenutku riješio slučaj i ubojica, žena koja izgleda baš kako ju je Holmes opisao, pojavljuje se iz svog skrovišta. Holmes je zaključio da je još netko u sobi po otiscima stopala nastalih u pepelu. Sada kada je sve riješeno, Anna ispriča cijelu priču: u profesorovu radnu sobu stigla je kako bi uzela neke važne dokumente; duplikat ključa dobila je od jedne bivše tajnice. Dok je ona tražila dokumente, pojavio se Smith i napao ju, a ona je u samoobrani zgrabila nož i slučajno ga ubila. U borbi je izgubila svoj pince-nez. U pokušaju bijega, završila je u profesorovoj sobi, koji ju je sakrio. Ispostavlja se kako je Anna profesorova supruga i kako su oboje zapravo Rusi. Dokumenti koje je tražila oslobodili bi njezina prijatelja od služenja zatvora u Sibiru. I njezin prijatelj i ona su prevarni od strane profesora, koji je izbjegao dok su oni služili na Sibiru.

Tom pričom svi dijelovi slagalice postaju jasni i cijela je priča kompletirana. Na samom kraju, Anna se otruje, a prije smrti zamoli Holmesa da dokumente dostavi u rusku ambasadu.

Vanjske poveznice uredi