The Adventure of the Gloria Scott

"The Adventure of the Gloria Scott" je jedna od 56 kraktih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno objavljena u Strandu 1893. godine, uz originalne ilustracije Sidneyja Pageta, priča je danas sastavni dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Gloria Scott"

Sidney Paget: "'Hudson, gospodine', rekao je mornar"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1893.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena c. 1875.
Klijent(i) Victor Trevor

"The Gloria Scott" je priča koja po mnogočemu zauzima važno mjesto unutar kanona. Naime, kronološki gledano, ovo je prvi slučaj Sherlocka Holmesa, a slavni detektiv riješio ga je još za vrijeme svojih studentskih dana. Upravo je ovaj slučaj Holmesa potaknuo da svoje deduktivne sposobnosti koristi za rješavanje zločina. Isto tako, ovo je prva objavljena priča iz kanona koji nije prepričao dr. Watson; glavninu cijele priče priča sam Holmes, a Watson donosi tek okvirne detalje fabule.

Slučaj uredi

Tokom svojih sveučilišnih dana, Holmes je mjesec dana proveo u Norfolku, na imanju svog prijatelja, Victora Trevora. Boraveći tamo, Holmes je impresionirao Victorova oca uspjevši deducirati kako u njegovom životu iz Australije postoji osoba s inicijalima J. A. koju ovaj želi zaboraviti. Gospodin Trevor se tada onesvijestio, a kada je došao k sebi, rekao je da se radi o staroj ljubavi, što Holmes i nije povjerovao. Zaključivši kako je domaćina doveo u neugodnu situaciju, Holmes je odlučio otići. Ipak, dan prije odlaska, gospodina Trevora je posjetio muškarac, po imenu Hudson, koji je izazvao vidni šok na njegovu licu. Izgleda da su prije 30 godina bili na istome brodu, a gospodin Trevor je odlučio kako će mu pronaći nekakav posao.

Sljedećih sedam tjedana, Holmes je proveo vršeći kemijske eksperimente prije nego je dobio Victorov telegram da hitno dođe u Norfolk - gospodin Trevor je umirao od moždanog udara što ga je pretrpio nakon primitka jednog pisma. Dok Victor dočekuje Holmesa na peronu, gospodin Trevor umire. Victor tada Holmesu ispriča kako je Hudson bio grozan zaposlenik koji je često pio, ali kako je uživao očevu protekciju, sve do trenutka kada je odlučio napustiti Norfolk za Hampshire, gdje ide posjetiti drugog kolegu - Beddoesa.

Victor je tada Holmesu pokazao pismo što ga je primio njegov otac, a glasilo je:

The supply of game for London is going steadily up. Head-keeper Hudson, we believe, has been now told to receive all orders for fly-paper and for preservation of your hen pheasant's life.

Victor ne uspijeva ništa razlučiti, sve dok Holmes ne otkrije ključ - ako se, počevši s prvom, čita svaka treća riječ poruke dobije se prilično jasna poruka koja glasi: "The game is up. Hudson has told all. Fly for your life." (srpskohrvatski: "Naša igra je završena. Hudson je rekao sve. Bježi na sigurno."). Holmes zaključi kako se radi o ucjeni, o nekoj mračnoj tajni koju Hudson zna o gospodinu Trevoru. Posljednje riječi gospodina Trevora njegovom liječniku otkrivaju tajnu i Holmes pronalazi papire u kabinetu gospodina Trevora. Papiri su sadržavali priznanje.

Gospodin Trevor je, dok je bio mlad, bio poznat kao James Armitage (inicijali: J. A.) te je bio kriminalac koji je pronevjerio novac iz banke, ali je uhvaćen i poslan da služi kaznu na brodu Gloria Scott. Tu je saznao za urotu zatvornika, koju predvodi Jack Prendergast, da preuzmu brod - pristao je i u nju uvukao svog zatvorskog kolegu, Evansa. Ipak, nije sve išlo po planu tako da je pobuna ostvarena nešto ranije, ali uspješno. Kada se zbio konflikt oko toga što činiti s preživjelim članovima posade, Armitage i njegovi sljedbenici su tražili da ih se pusti da odu u čamcu jer nisu željeli gledati ubojstvo. Nedugo nakon što su oslobođeni, Gloria Scott je eksplodirala od posljedice pobune, koja je izazvala eksploziju u prostoriji s barutom. Armitageova grupa spašena je uz pomoć broda Hotspur, a mislilo se kako su svi s Glorije Scott umrli. Ipak, Hudson je preživio i sada se vratio, što je rezultiralo naizgled naobjašnjivim događanjima u kući gospodina Trevora.

Vanjske poveznice uredi