The Adventure of the Engineer's Thumb

"The Adventure of the Engineer's Thumb" (srpskohrvatski: Majstorov palac) je jedna od 56 priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Premijerno objavljena u ožujku 1892. u časopisu Strand, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča sačinjava sastavni dio zbirke The Adventures of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Engineer's Thumb"

Sidney Paget: "Posjekao me"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1889.
Klijent(i) Victor Hatherley
Zločinac/ci pukovnik Lysander Stark

Slučaj uredi

Inženjer hidraulike Victor Hatherley prepričava svoju priču o prethodnoj noći, tokom koje je izgubio palac, doktoru Watsonu, koji se brine za njegove rane. Zaintrigiran, Watson preporuči slučaj Holmesu (navodeći kako je to samo jedan od ukupno dva puta kada je to učinio) te se Harherley nalazi kako ponovo priča svoju priču, ovoga puta slavnom detektivu.

Hatherley priča kako mu se čovjek po imenu Lysander Stark, pukovnik, obratio i tražio da analizira hidrauličku prešu na jednom seoskom imanju. Ponudio mu je iznos od 50 gvineja (danas iznos od preko £4,000) da obavi posao, ali je zahtijevao potpunu diskreciju. Kako je imao malo posla i tek je otvorio ured, Hatherley je, unatoč nedostacima, prihvatio posao.

Kada je, kasno u noći, stigao na peron, Hatherleyja je dočekao Stark te ga posjeo u kočiju sa zamagljenim staklima. Vozili su se prilično dugo prije nego su stigli do kuće, koja je ipak bila razmjernu blizu perona - Stark je kočiju vozio "šest milja naprijed pa šest milja nazad" kako bi odao krivi dojam o lokaciji iste. Unatoč upozorenju nepoznate žene da bježi, Hatherly, opčinjen s onih 50 gvineja, odrađuje svoj posao i predlaže potrebne popravke. Ipak, kada je odlučio bolje pregledati prešu, Hatherley je otkio neobičan metalni talog, čime je potvrdio svoje sumnje kako preša nije korištena za uobičajene poslove. Stark tada uključi prešu i Hatherley, uz ženinu pomoć, jedva spasi živu glavu i da se ubijeg. Bježeći od pomahnitalog Starka, morao je skočiti s prozora na drugom katu, ali je pritom izgubio palac (što ga je odsjekao Stark s nožem). Spasivši živu glavu, Hatherley se onesvijestio u grmu ispred kuće te se sljedeće jutro probudio nedaleko od perona.

Holmes tada poveže sve činjenice i zaključi kako su Stark i njegovi pomoćnici krivotvoritelji, ali na lokaciju stignu prekasno - cijela kuća je izgorila, a kriminalci su pobjegli. Ironično, kuća je izgorila zbog plamena koji je nastao kada je preša uništila svijeću prilikom pokušaja ubojstva Hatherleyja. Krivotvoritelji su pobjegli s nekoliko kutija, vjerojatno punih krivotvorenog novca. Ovo je tek jedan od tri slučaja u kojem Holmes ne uspijeva uhvatiti kriminalce - druga dva su bila "The Five Orange Pips" i roman The Hound of the Baskervilles, mada u njima kriminalci dočekaju svoju pravdu djelovanjem prirode.

Vanjske poveznice uredi