The Adventure of the Abbey Grange

"The Adventure of the Abbey Grange" (srpskohrvatski: Ubojstvo u dvorcu) je jedna od 56 priča o londonskom detektivu Sherlocku Holmesom što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u Strandu 1904. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, a čini sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Abbey Grange"

Holmes pregledava truplo; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1904.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1897.
Klijent(i) inspektor Stanley Hopkins
Zločinac/ci Jack Croker

Slučaj uredi

Tokom jednog hladnog zimskog jutra 1897. godine, Holmes dobiva pismo od inspektora Stanleyja Hopkinsa u kojem ovaj traži detektivovu pomoć kako bi razriješio neobično ubojstvo Sir Eustacea Brackenstalla. Pismo je stiglo iz okolice Chislehursta. Inspektor Hopkins uvjeren je kako su krivci Randallovi, otac i dva sina koji su već ranije činili provale u okolici. Holmes prihvaća slučaj i s Watsonom odlazi do dvorca Abbey. Na putu, prigovara Watsonu zbog odveć romantičarskog stila njegova pisanja i, po prvi puta, sugerira kako bi se mogao povući na selo i sam pisati svoje pustolovine.

Kada stignu u dvorac, Holmesa i dr. Watsona dočeka Lady Brackenstall, supruga ubijenog. Lijevo oko joj je natečeno, a na rukama ima dvije crvene točke. Prva ozljeda rezultat je zbivanja od prošle noći, dok su potonje rane, kako im govori Theresa Wright, gospodaričina sluškinja od mladosti, potekle od njezina supruga, koji ju je napao šiljkom. Detektiv i doktor nadalje saznaju kako je brak Brackenstallovih bio nesretan i kako je pokojni Sir Eustace bio nasilnik i grubijan.

Lady Brackenstall im tada odluči ispričati što se dogodilo prethodne noći. Oko 23 sata, Lady Brackenstall je prošetala kućom kako bi provjerila je li sve zatvoreno prije nego se povukla na spavanje. U blagovaonici, susrela je starijeg muškarca koji dolazi s dvojicom mlađih. Stariji čovjek ju je udario i ošamutio, a kada se probudila bila je zavezana za stolicu s užem od zvonca, s krpom u ustima. U tom se trenutku pojavio Sir Eustace i nasrnuo napadače, ali jedan od njih ga je napao žaračem i ubio. Lady Brackenstall je tada ponovo izgubila svijest. Kada se ponovo pribrala, vidjela je kako napadači piju vino iz ormara, nakon čega su nestali uzevši srebrni pladanj.

Nakon što je čuo priču, Holmes je pregledao truplo. Žarač je bio savinut što je sugeriralo da je napadač bio prilično snažan. Inspektor Hopkins mu ispriča još nekoliko zlogukih detalja iz Sir Eustaceova života, poput onoga kada je petrolejom polio psa svoje supruge i zapalio ga živa. Posebno neugodan bio bi kad je pio. Ono što Holmesu predstavlja nejasnoću su tri stvari. Prva je otkinuto uže od zvonca; Holmesu nije jasno kako nitko nije čuo zvono tokom noći, na što je Hopkins odgovorio kako je kuhinja prilično udaljena i kako je lako moguće da nitko nije čuo zvuk. Holmes zaključi kako ta činjenica sugerira da je napadač bio u dosluhu s nekim od posluge. Nadalje, detektivu je čudno kako su napadači uzeli tek nekoliko vrijednih predmeta iz kuće, što je nekonzistentno s provalom. I, na koncu, treća činjenica koja mu je od iznimnog interesa jesu poluprazne čaše vine. Čep boce otvoren je nožem, a ne odvijačem koji je bio pri ruci, a zanimljivo je kako je jedna od čaša imala u sebi kalijev bitartrat dok druge dvije nisu.

Daljnjom dedukcijom, Holmes uočava nekoliko rupa u iskazu Lady Brackenstall i zaključuje kako je, s obzirom da su Randallovi prilično poznati, bilo tko mogao iskoristiti njih kao alibi. Kada suoči Lady Brackenstall i Theresu s činjenicom da zna da lažu, ona, ipak, ostaje pri svojoj priči. Holmes tada kontaktira Hopkinsa i da se u potragu za pravim ubojicom.

Potraga ga dovodi do Jacka Crokera, prvog časnika koji je nedavno unaprijeđen u kapetana. Dok čeka njega, Holmes dobiva informaciju od Hopkinska kako su Randallovi uhapšeni u New Yorku, što znači da nisu mogli počiniti ubojstvo u Kentu. Ipak, poznaje još neke bande koje će pregledati. Tokom poslijepodneva, u 221B Baker Street dolazi kapetan Croker. Holmes od njega zahtijeva cijelu istinu i upozorava ga da će, ukoliko pokuša lagati, a Holmes će to znati, odmah pozvati policiju. Croker im ispriča priču o svojoj ljubavi prema Lady (Mary) Brackenstall i kako je te noći došao razgovarati s njom. Tokom razgovora, u sobu je upao Sir Eustace i napao Crokera, koji ga je ubio u samoobrani. Nakon toga su namjestili scenu i iskonstruirali priču, što je Holmes vješto prozreo.

Holmes tada daje Crokeru 24 sata da pobjedne prije nego će obavijestiti policiju o ishodu slučaja, ali kapetan to odbija, ne želeći ostaviti Mary da odgovara kao suučesnica. Holmes ga je, dakako, samo testirao i, impresioniran njegovom lojalnošću prema Mary, rekao kako je Hopkinsu dao "izvanredan trag" i kako se ne osjeća dužnim učiniti išta više. Watsonu tada odredi ulogu "porote", a doktor proglasi kako Croker "nije kriv". Detektiv tada objasni kako će o cijeloj istini šutiti osim ako ne optuže nekog trećeg te govori Crokeru kako se k Mary može vratiti za godinu dana.

Vanjske poveznice uredi