The Adventure of Shoscombe Old Place

"The Adventure of Shoscombe Old Place" je jedna od 56 priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u Strandu 1927. godine, uz ilustracije Franka Wilesa, a predstavlja posljednju priču iz zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes. Značaj ove priče je u tome što je posljednja priča o Holmesu što ju je napisao Arthur Conan Doyle, čime je zaključan kanon o Sherlocku Holmesu, koji sadrži ukupno 60 priča - 4 romana i 56 kratkih priča.

"The Adventure of Shoscombe Old Place"

Holmes otkriva prevaru; autor: Frank Wiles
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1927.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1902.
Klijent(i) John Mason
Zločinac/ci Sir Robert Norberton

Slučaj uredi

John Mason, glavni trener konja na imanju Shoscombe Old Place, dolazi kod Sherlocka Holmesa kako bi se konzultirao s detektivom oko neobičnog ponašanja svog gospodara, Sir Roberta Norbertona. Vlasnica spomenutog imanja je Lady Beatrice Falder, Sir Robertova sestra, ali imanje će nakon njezine smrti prijeći na brata njezina pokojnog supruga. Na imanju se nalazi i Shoscombe Prince, konj u kojeg Sir Robert polaže svoje nade za pobjedu na predstojećoj utrci, novac od koje bi mu omogućio da otplati sve dugove.

Iako Mason nije siguran što se točno treba istražiti, Holmesu navodi nekoliko čudnih situacija:

  • Lady Beatrice je nedavno prestala pozdravljati svog omiljenog konja i samo bi se vozila kočijom, što je kršenje njezine uobičajene rutine.
  • Sir Robert se počeo ponašati prilično rastreseno u posljednje vrijeme.
  • Sir Robert je psa svoje sestre darovao lokalnom gostioničaru.
  • Sir Robert noću posjećuje staru kriptu i nalazi se s nekim, mada Mason ne zna s kim.
  • U peći na imanju pronađeni su izgoreni ostaci ljudskih kostiju.

Holmes i Watson odmah odlaze u Berkshire kako bi istražili u slučaj. Prilikom razgovora s gostioničarem utvrđuju kako je darovani pas izuzetnog pedigrea i kako si ga gostioničar inače ne bi mogao priuštiti. Uz njegovu dozvolu, Holmes izvodi psa u šetnju. Na putu sretnu kočiju Lady Beatrice, prema kojoj pas entuzijastično pojuri, ali se ubrzo vrati, prestravljen. Iako su se u kočiji trebali nalaziti tek Lady Beatrice i njezina sluškinja, muški je glas dreknuo i vozaču naredio da nastavi dalje.

Holmes i Watson tada odlaze u kriptu. Mason im govori kako je nedavno nestala hrpa kostiju, a detektiv u kripti pronalazi lijes sa svježim lešem unutra. Tada se pojavljuje Sir Robert i ugleda dvojicu prijatelja u kripti. Kada mu Holmes da do znanja da je deducirao gotovo sve, Sir Robert ih obojicu pozove u kuću kako bi sve objasnio.

Tjedan rana ranije, Lady Beatrice umrla je od edema. Kako ne bi izgubio kuću, a s njom i šanse za pobjedu na utrci, Sir Robert je odlučio zatajiti taj podatak kako mu vjerovnici ne bi sjeli na imovinu. Trebalo mu je tek malo vremena. Zajedno sa sluškinjinim suprugom, odnio je tijelo Lady Beatrice u kriptu, ali prije toga su iz iste morali ukloniti neke stare kosti. Isti muškarac oblačio bi odjeću Lady Beatrice i glumio ju tokom vožnje kočijom, što objašnjava muški glas. Pas je znao za ta događanja tako da bi njegova reakcija mogla pokvariti cijeli plan.

Iako Holmes slučaj prijavi policiji, sve se završava sretno - Shoscombe Prince osvaja utrku, Sir Robert izbjegava strogu kaznu i uspijeva otplatiti sve dugove uz veliki ostatak.

Vanjske poveznice uredi

  djela koja se odnose na The Adventure of Shoscombe Old Place na Wikizvoru