The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother (sh. Avantura pametnijeg brata Sherlocka Holmesa), u Jugoslaviji prikazana pod naslovom Pametniji brat Sherlocka Holmesa, je američko-britanska filmska komedija snimljena 1975. godine u režiji Genea Wildera kome je to bio režijski debi. Predstavlja parodiju romana i filmova o Sherlocku Holmesu, a u njemu Wilder tumači naslovnu ulogu, odnosno lik Sigersona Holmesa, mladog detektiva koji je godinama radio u sjeni svog proslavljenog starijeg brata Sherlocka Holmesa (čiji lik tumači Douglas Wilmer) koji mu 1891. godine konačno odlučuje pružiti priliku da samostalno riješi slučaj. Radnja prikazuje kako se Sigerson nastoji pronaći dokument koji bi kompromitirao britansku vladu, a za kojim žudi profesor Moriarty (čiji lik tumači Leo McKern).

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother
RežijaGene Wilder
ProducentRichard A. Roth
ScenarioGene Wilder
UlogeGene Wilder
Madeline Kahn
Marty Feldman
Dom DeLuise
Leo McKern
Roy Kinnear
Douglas Wilmer
MuzikaJohn Morris
FotografijaGerry Fisher
MontažaJim Clark
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
14. 12. 1975 (1975-12-14)
Trajanje91 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet2,805.000 $[1]
Bruto prihod20,000.000 $[2]

Wilder je ideju za film dobio na setu filma Mladi Frankenstein; tamo je bio posebno oduševljen suradnjom sa Martyjem Feldmanom i Madeline Kahn, kojima je dao uloge Sigersonovog pomoćnika Sackera i music hall zabavljačice Jenny Hill. Iako je lik Sherlockovog mlađeg brata izvan Doyleovog kanona, u film je uloženo mnogo truda kako bi ga se učinilo što vjerodostojnijim, odnosno unijelo što više referenci na djela o Sherlocku Holmesu. Tako je lik Jenny Hill bila stvarna zabavljačica u viktorijanskom Londonu; lik starijeg brata Mycrofta Holmesa se uzgred spominje u filmu, a Wilmer i Thorley Walters su likove Sherlocka i Dr. Watsona već bili tumačili u nekoliko filmskih i televizijskih ostvarenja.

Kritičari su pohvalili film, s obzirom da je u njemu Wilder iskazao snažan uticaj Mela Brooksa, ali istovremeno inzistirao na vlastitom stilu, inzistirajući na nešto suptilnijoj vrsti humora. Film je postigao i određeni komercijalni uspjeh, a danas se ponekad navodi kao najbolje od svih Wilderovih režijskih ostvarenja u njegovoj filmografiji.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p257
  2. „The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno May 22, 2012. 

Vanjske veze uredi