The 39 Steps (film, 1935)

(Preusmjereno sa stranice The 39 Steps (1935 film))

39 stepenica (eng. The 39 Steps) britanski je humorni triler iz 1935. kojeg je režirao Alfred Hitchcock, kojemu je to bio 18. film. Radnja se labavo zasniva na romanu Trideset devet stepenica kojeg je 1915. napisao John Buchan, a scenarij je napisao Charles Bennett. Glavne uloge tumače Robert Donat, Madeleine Carroll i Lucie Mannheim.

The 39 Steps
poster filma
RežijaAlfred Hitchcock
ProducentMichael Balcon
ScenarioCharles Bennett
roman
John Buchan
UlogeRobert Donat
Madeleine Carroll
Lucie Mannheim
MuzikaJack Beaver
Louis Levy
FotografijaBernard Knowles
MontažaDerek N. Twist
DistribucijaGaumont British
Datum(i) premijerelipanj 1935.
Trajanje86 min.
Zemlja Velika Britanija
Jezikengleski
Budžet£60.000
The 39 Steps na Internet Movie Database

Radnja se odvija oko nedužnog čovjeka koji je krivo optužen za ubojstvo, pa pokušava naći prave ubojice i razotkriti zavjeru, što je postao jedan od temeljnih motiva budućih Hitchcockovih filmova.[1] Od ukupno četiri filmskih adaptacija romana, ovaj je pobrao najviše pohvala kritika. 1999., 39 stepenica se našao na visokom četvrtom mjestu na listi najboljih britanskih filmova u anketi koju je prveo Britanski filmski institut.[2]

Radnja uredi

London. Richard Hannay je jedan od gledatelja u publici koji promatraju g. Memoriju, čovjeka koji demonstrira svoje ogromno, gotovo enciklopedijsko znanje i odgovara na bilo koje pitanje iz publike. Iznenada, čuje se pucanj i ljudi u panici napuste dvoranu. Richard tako sretne Annabellu, sa kojom se vrati u stan. Tamo mu ona prizna da je špijun i da ju proganjaju ubojice jer je otkrila zavjeru o planiranoj krađi britanskih vojnih tajni. Spomene pri tom pojam "39 stepenica". Međutim, te noći Annabella je umorena a on pronalazi kartu Škotske sa zaokruženim gradom. Uspijeva pobjeći iz stana, no u novinama pročita da je on sam glavni osumnjičenik za ubojstvo i meta potrage, pa odluči ući u vlak za Škotsku kako bi istražio trag i pronašao prave ubojice. Kako bi se sakrio od policije, poljubi jednu putnicu, Pamelu, ali ga ona odbije te on bježi van iz vlaka.

U Škotskoj, Richard pješice stiže do malog grada koji je bio zaokružen te prenoći u kolibi jednog farmera i njegove supruge. Upozna profesora Jordana kojemu ispriča o "39 stepenica" i o tome što je doživio, no taj se ispostavi kao pripadnik špijuna koji puca na njega. Zahvaljujući knjizi u kaputu farmera, Richard preživi pucanj. Sakrije se u jednoj izborničkoj kampanji te sretne opet Pamelu koja ga preda čovjeku koji se predstavi kao policajac, no taj se ispostavi kao Jordanov suradnik koji lisicama sveže Roberta i nju. Svezani lisicama, Richard i Pamela bježe od uljeza. Pronađu utočište u jednom hotelu, gdje se oslobode lisica. On ju pošalje u London kako bi upozorila policiju. Pamela i Richard se opet najzad sretnu u Londonu u dvorani gdje je Jordan i gdje opet nastupa g. Memorija. Richard shvati da je g. Memorija skladište tajne i da ga špijuni žele prokrijumčariti van iz zemlje, pa ga pred publikom pita što su "39 stepenica", a ovaj automatski počne odgovarati da je to organizacija špijuna koji skupljaju informacije za stranu vladu. Jordan puca na g. Memoriju te pokuša pobjeći, ali je uhićen. G. Memorija, prije umiranja, recitira dizajn za izradu bešumnog avionskog motora.

Glume uredi

Hitchcockov cameo uredi

Hitchcock ima mali cameo nastup na početku filma kada on i scenarist Charles Bennett prolaze kraj autobusa u koji ulaze Richard i Annabella, odmah ispred dvorane. Autubus vozi prema Leytonstoneu, četvrti u kojoj je Hitchcock živio.

Produkcija uredi

François Truffaut u knjizi Hitchcock navodi kako se u ovom filmu primjećuje kako majstor napetosti više nije vodio računa o vjerojatnosti zapleta u scenariju, već ga je žrtvovao u korist čiste napetosti. Hitchcock je priznao da ga "vjerojatnost ne zanima" te da priča u ovom filmu nije osobito uvjelrjiva, ali je to "sakrio" zahvaljujući brzini scena.[3]

Snimati filmove za mene, najprije i prije svega, znači ispričati priču. Ta priča može biti nevjerojatna, ali ona ne treba nikada biti obična. Poželjno je da bude dramatična i humana. Drama, to je život iz kojeg su isključeni dosadni trenuci...Jedino pitanje koje sebi postavljam jeste da li će pozicija kamere na tom i tom mjestu omogućiti scenu njenu maksimalnu snagu. Ljepota slike, ljepota pokreta, ritam, efekti, sve treba biti potčinjeno i žrtvovano radnji.

– Hitchcock[4]

Kritike uredi

39 stepenica su bile prvi veliki film Alfreda Hitchcocka. Istina, on je snimio preko tucet filmova prije njega, te je već ranije ušao u žanr trilera sa filmom Ucjena, ali 39 stepenica su bile prvi puta gdje se sve sastavilo kako treba: majstorove najdraže teme, smisao za humor, njegov tajming i ritam, i njegov osobni dodir. Sa ovim filmom, on se pojavio potpuno oblikovan...Hitchcock je bio jedan od rijetkih filmaša koji su pravili filmove koje su htjeli, ali su opet znali kako "igrati" publiku bez da upropaste vlastitu viziju.

– Jeffrey M. Anderson[5]

39 stepenica nije osobito prijeloman film, ali je iznimno solidan misteriozni triler. Obrat se ne pojavljuje od nikuda, ali je ipak vrlo pametan. Hitchcock je uvijek uspio držati publiku u nagađanju i uvijek ih držati na dlanu ruke. 39 stepenica još uvijek u tome uspijevaju. Ovo je uzbudljiv triler koji izgleda fantastično s obzirom na svoje godine.

– Chris Sawin[6]

Film je najbolji kada Hitchcock i njegovi glumci jednostavno prigrle sumanutost priče...Zar bi zlikovci stvarno provalili u Hannayjov stan kako bi izboli Annabellu u leđa, samo da vrate natrag van i uljudno ga čekaju dok ne izađe ujutro? Nije bitno. Takav je bio genij Alfreda Hitchcocka koji nije brinuo za vjerojatnost. Vjerovao je da, dok god se priča giba, i gledatelje zanimaju likovi, nitko neće stati i pitati se kako smo došli od zadnje scene do ove sljedeće.

– Christopher Long[7]

Izvori uredi

  1. „The Thirty-Nine Steps (1935)”. Filmsite. Pristupljeno 23. siječnja 2013. 
  2. „The BFI top 100 British films: 1-10”. Britanski filmski institut. 23. siječnja 2013. Arhivirano iz originala na datum 2001-12-30. Pristupljeno 2013-01-23. 
  3. Truffaut 1983, str. 61-62
  4. Truffaut 1983, str. 64
  5. Jeffrey M. Anderson. „The 39 Steps (1935)”. combustiblecelluloid.com. Pristupljeno 23. siječnja 2013. 
  6. Chris Sawin (30. lipnja 2012). „The 39 Steps - Review”. Pristupljeno 23. siječnja 2013. 
  7. Christopher Long. „The 39 Steps - Review”. moviemet.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-25. Pristupljeno 23. siječnja 2013. 

Literatura uredi

  • Truffaut, François (1983). „Hitchcock”. Editions Ramsay. ISBN 8672260053. 

Vanjske veze uredi