Thích Quảng Đức

Thích Quảng Đức (chu nho: 釋廣德), rođen Lâm Văn Tức (Hoi Khanh , provincija Khanh Hoa, 1897. - Sajgon, bivši Južni Vijetnam, 11. lipnja 1963.), bio je vijetnamski budist i mahayana monah koji se samozapalio u Sajgonu kao protest protiv politike predsjednika Ngo Dinh Diema, koji je ugnjetavao budizam. Fotografija Thích Quảng Đứca kako se samozapaljuje do smrti na raskrižju Phan Dinh Phung Boulevard i Le Van Duyet Street vrlo brzo je obišla svijet koji je stavio u fokus Diemovu politiku. Malcolm Browne je dobio Pulitzerovu nagradu za svoju fotografiju koja prikazuje samozapaljivanje kao i David Halberstam za reportažu o ovom događaju.

Austin A95, auto u kojem se Thich Quang Duc odvezao na mjesto samozapaljivanja

Poslije Thích Quảng Đứcove smrti njegovo tijelo je još jednom kremirano, ali njegovo srce je ostalo nedirnuto. To se objašnjavalo kao simobolom za svetost i dovelo je do toga da su ga budisti doživljavali kao jednog bodisatvu, što je pojačalo efekte njegove smrti u narodu.

Thích Quảng Đứcsov čin je utjecao da dođe do internacionalnog pritiska na Diệma, koji je primoran započeti reforme s namjerom da umiri budiste. Obećane reforme su se međutim provodile sporo, ili nikako, što dovodi do protesta. Kako su se protesti nastavljali, započinju racije u budističkoj pogodi s namjerom zaplijenjivanja svetog srca. Specijalnim postrojbama u ovoj akciji zapovjedao je Diệmov brat, Ngô Ðình Nhu, u kojima je bio veći broj žrtava i velika materijalna šteta. Nekoliko budističkih monaha slijedilo je primjer Thích Quảng Đứcsa i samozapalili su se do smrti. Na kraju je Diệm smijenjen i ubijen u vojnom udaru u studenom 1963. Thích Quảng Đứcsov čin se općenito smatra prektretnicom u budističkoj krizi u Vijetnamu koji je utjecao na promjenu vlade.

Vidi još

uredi

Vanjske poveznice

uredi