Tetanure

(Preusmjereno sa Tetanurae)

Tetanure (lat. Tetanurae, "kruti repovi") su kladus u koji spada većina dinosaura teropoda, zajedno sa pticama. Tetanure (ili tetanurini) prvi put se javljaju tokom perioda rane do srednje jure.

Tetanure
Monolophosaurus jiangi jmallon.jpg
Ilustracija megalosauroida Monolophosaurusa
Status zaštite
Status iucn3.1 EX.svg

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata

DefinicijaUredi

Jacques Gauthier je 1986. tetanurama dao njihov naziv iz kladističkih razloga i okarakterisao ih kao veliku grupu dinosaura teropoda. Gauthierov članak bila je prva ozbiljna primjena kladistike u paleontologiji kičmenjaka.

Tetanure se definira kao sve teropode koji su u bližem srodstvu sa današnjim pticama nego s rodom Ceratosaurus (npr. Padian et al., 1999). Gauthier je smatrao da se ona sastoji od skupina Carnosauria i Coelurosauria, mada kasniji istraživači smatraju mnoge "karnosaure" celurosaurima ili primitivnim tetanurama (međutim, vidjeti Rauhut, 2003). Paul Sereno (1999) je stvorio naziv Neotetanurae za čvor koji spaja skupine Carnosauria (kod njega Allosauroidea) i Coelurosauria, a isključuje druge tetanure poput megalosauroida. Padian et al. (1999) su dali sinonimnu definiciju za Avetheropoda Gregoryja Paula (1988), ali je ta definicija objavljena malo kasnije.

RasponUredi

Porijeklo tetanura još uvijek nije sigurno utvrđeno. Tvrdi se da je Cryolophosaurus bio prvi pravi pripadnik te grupe (mada su neki osporili takvu identifikaciju, te se čini da je Cryolophosaurus u bližem srodstvu sa dilofosauridima). Čak i ako je Cryolophosaurus zaista pripadnik tetanura, prema tome ne bi postojali fosili tetanura iz trijasa, kada je ta grupa trebalo da je nastala, s obzirom na prisustvo celofisoida (ukoliko se koristi stara definicija ceratosaura). To daje veću validnost novijem viđenju da tetanuri i ceratosauri dijele zajedničkog pretka i zajedno formiraju kladus naprednih teropoda.

Veliki grabežljivi spinosauridi i alosauridi raširili su se tokom kasne jure i rane krede, naročito u Gondvani, ali čini se da su izumrli prije kraja krede, moguće zbog kompeticije sa abelisauridima i tiranosauridima. Raznoliki celurosauri opstali su do kraja mezozoika, nakon kojeg su izumrli svi osim krunske grupe ptica. Današnje ptice jedini su živući predstavnici kladusa Tetanurae.

IzvoriUredi