Terni (ital. Terni) je grad u Centralnoj Italiji. Terni je najveći grad i administrativni centar istoimene provincije Terni u regiji Umbriji, u kojoj je drugi po veličini grad.

Terni
Terni


Terni - Narodni trg

Osnovni podaci
Država  Italija
Gradonačelnik Leonardo Latini
Regija Umbrija
Provincija Terni
Stanovništvo
Stanovništvo 112.177
Gustina stanovništva 531,6 st./km²
Geografija
Koordinate 42°34′00″N 12°39′00″E / 42.566667°N 12.65°E / 42.566667; 12.65
Nadmorska visina 130 m
Površina 211 km²
Terni na mapi Italije
Terni
Terni
Terni (Italije)
Ostali podaci
Web-stranica www.comuneterni.it

Geografija uredi

 
Via Roma, tipična ulica starog Ternija

Grad Terni nalazi se u središnjem delu Italije, na jugu Toskane. Grad leži 80 km južno od Perugie, centra regije. Od glavnog grada Rima je udaljen 115 km severno.

Reljef: Terni se razvio u ravnici reke Nere koja je okružena brdima i planinama središnjeg dela Apenina. Grad se prostire na visini od oko 130 m.

Klima: Klima u Terni je izmenjeno sredozemna zbog unutarkopnenog položaja grada.

Vode: Kroz Terni protiče reka Nera, svega par kilometara od njenog uliva u reku Tibar zapadno od grada.

Historija uredi

Naselje na mestu Ternija postojalo je još za vreme praistorije, a prvi poznati stanovnici bili su Sabinjani. Rimljani su ovo područje zauzeli u 3. veku pne. i osnovali grad pod nazivom Interama (latinski: Interamna), u prevedu "između dve reke". Iz ovog naziva nastao je današnji naziv grada.

Na početku srednjeg veka od 755. Terni je u sastavu Langobardskog kraljevstva. Posle toga grad postaje polunezavisna komuna u okviru Umbrije, da bi krajem srednjeg veka bio priključen Papinskoj Državi. Sledećih nekoliko vekova Terni ostaje u ovom stanju, ali se u gradu dešava rana industrijalizacija povezana sa proizvodnjom čelika.

1870. g. Terni je pridružen novoosnovanoj Kraljevini Italiji. Grad se naglo razvija zahvaljujući razvoj industrije (naročito proizvodnje čelika). Međutim, ovaj pogodnost pokazala se kao strahovit problem u toku Drugog svetskog rata, kada je grad bombardovan više od 100 puta da bi se uništila za rat ključna grada industrije. Posle rata grad je obnovljen.

Stanovništvo uredi

Prato danas ima preko 112.000 stanovnika, mahom Italijana. To je 3 puta veće nego pre jednog veka. Tokom proteklih decenija u grad se doselilo mnogo doseljenika iz inostranstva, najviše Kineza.

Privreda uredi

Terni je poznat po proizvodnji čelika i čeličanama.

Galerija slika uredi

Gradovi prijatelji uredi

Terni im ugovore o prijateljstvu i suradnji sa slijedećim gradovima:

Vanjske veze uredi