Terje Vigen je poema koju je 1862. napisao i objavio norveški književnik Henrik Ibsen. Radnja je smještena u Skandinaviju u doba napoleonskih ratova, kada su se Danska i Norveška nalazile pod britanskom pomorskom blokadom. Naslovni protagonist je norveški krijumčar koga Britanci uhvate i zarobe i zbog toga mu od gladi umre porodica.

Snimka kazališne adaptacije iz 1905. godine

Bio nekad jedan izvanredno prosjedi čovjek koji je živio na najkrajnjom i jalovom otoku i koji nikad nije povrijedio, pod nebljem krovom, ijednu dušu razočarenjem ili prijevarom; oči su mu, međutim, ponekad plamtjele i naglo se uznemiravale kada bi oluja blizu bila, a onda su ljudi primjećivali nemir u njemu i malo ih je bilo da nisu osjećali od Terja Vigena prijetnju.

– Henrik Ibsen, Terje Vigen, prva strofa

Terje Vigen se, s obzirom na svoj epski karakter, smatra atipičnim dijelom Ibsenovog opusa, a zbog poteškoća koje izaziva njeno prevođenje je u svijetu daleko manje poznat od njegovih drama. Terje Vigen je, međutim, u Ibsenovoj domovini uživala izuzetnu popularnost i mnogi Norvežani je smatraju jednim od temelja svoje kulture. Doživjela je niz kazališnih adaptacija. Godine 1917. je švedski režiser Victor Sjöström snimio hvaljeni istoimeni film, a 1933. je u Njemačkoj snimljen remake Das Meer Ruft s radnjom smještenom u Prvom svjetskom ratu.

Spoljašne veze uredi