Teofrast (pravo ime Tirtam), filozof, književnik, rođen 370. pne. na ostrvu Lezbosu, jedan od najcitiranijih autora antike. Prvo je bio Platonov učenik, ali je posle njegove smrti napustio njegovu i prešao u Aristotelovu školu. Aristotel ga je imenovao za vođu i naslednika svoje peripatetičke škole, za staratelja svom sinu i za nasledika biblioteke. U toku 34 godine njegove uprave, školu je pohađalo više od 2000 učenika.

Diogen Laertije je ostavio najviše podataka o Teofrastu u delu „Životi i mišljenja istaknutih filozofa". Testament Teofrastov, koji navodi Laertije, je vrlo važan istorijski dokument iz koga se doznaje pravo stanje u peripatetičkoj školi. Držao je predavanja iz filozofije, prirodnih nauka, etike, retorike, psihologije, poetike i dr.

Sačuvana su tri njegova dela: „Istorija biljaka" u devet knjiga, „Poreklo biljaka" u šest knjiga i satirično komična zbirka „Karakteri". Izgubljeno delo „O stilu" bavilo se pitanjima književne teorije i stila, a delimično su sačuvana dela „Metafizičke aporije" i „Istorija fizike". Njegove rasprave o logici su komentari i dopune Aristotelovog „Organona". Aktivno je učestvovao u političkom životu. Živeo je 85 godina.

Historia plantarum, 1549

Literatura uredi

Teofrast. 1975. Karakteri (predgovor Petar Pejčinović). Sarajevo: IP „V. Masleša".