Teodor iz Tarza
Archbishop of Canterbury

Teodorov grob u opatiji sv. Augustina u Canterburyju
Provincija Canterbury
Dijeceza/eparhija Provincija Canterbury
Stolica Nadbiskup Canterburyja
Stolovanje završilo 19. septembar 690
Prethodnik Wighard
Nasljednik Berhtwald
Redovi
Konsekracija 26. mart 668
Osobni/lični detalji
Rođenje 602
Smrt 19. septembar 690
Sahranjen Canterbury
Svetost
Datum slave 19. septembar[1]
Štovanje u Pravoslavna crkva
Rimokatolička crkva
Anglikanska zajednica
Kanonizacija Pre-kongregacijski

Teodor (engleski: Theodore; 602 – 19. septembar 690); poznat i kao Teodor iz Tarza ili Teodor od Canterburyja[1]) bio je osmi po redu nadbiskup Canterburyja, najpoznatiji po reformi tadašnje crkve u Engleskoj te uspostavljenju škole u Canterburyju.

Tedor je po nacionalnosti bio Grk iz grada Tarz u bizantskoj Kilikiji. Njegovo djetinjstvo i odrastanje je obilježio veliki bizanstko-perzijski rat, koji je opustošio Kilikiju i okolna područja. Teodor je u dobi od 11 ili 12 godina bio nakratko zarobljen od Perzijanaca. Usprkos toga je stekao solidno obrazovanje i, između ostalog, dobro govorio sirijski jezik. U Tarzu je ostao sve do 637. godine i muslimanskog osvajanja Sirije, kada je i njegov rodni grad pao pod vlast Rašidunskog Kalifata. Teodor je tada prebjegao u Konstantinopol. Tamo je nastavio obrazovanje, postavši stručnjakom za raznorodne oblasti kao što su astronomija, rimsko pravo i grčka retorika.

660-ih je Teodor živio u Rimu. Nakon što je u Engleskoj umro kenterberijski nadbiskup Wighard te je ostalo ispražnjeno mjesto nadbiskupa Canterburyja. Papa Vitalijan je, na preporuku Teodorovog prijatelja Adriana Teodora imenovao novim nadbiskupom, ali i Adrianu naložio da ga prati. Teodor i Adrian su zajedno 27. maja 668. napustili Rim; krajem maja 669. je Teodor stupio na tlo Engleske, a potom mu se pridružio i Adrian, postavši opat opatije sv. Augustina u Canterburyju.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 Farmer 2004, str. 496–497.

Eksterni linkoviUredi


Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Wighard
(prazno četiri godine)
Nadbiskup Canterburyja
668–690
Slijedi:
Berhtwald