Sveta Tekla (gr. Θέκλα) je bila ranohrišćanska misionarka i propovednica, legendarna saputnica apostola Pavla.

Freska svete Tekle.

Ne pominje u Novom zavetu, ali se o njoj se naširoko govori u apokrifnom spisu "Djela Pavla i Tekle". I pravoslavna i katolička crkva je poštuju kao sveticu. Pravoslavna crkva je smatra ravnom apostolima ("ravnoapostolna").[1] Srpska pravoslavna crkva je slavi 7. oktobra (24. septembra po starom kalendaru).

Život svete Tekle uredi

 
Freska Pavla i Tekle iz 6. veka, u pećini pored Efesa. Tekla i Pavle su prikazani kao jednake apostolske ličnosti, iste veličine i ikonografski jednake važnosti. Oboje imaju podignute ruke u gestu podučavanja. Neko je kasnije iskopao oči i podignutu ruku Tekle, kako bi naglasio da muškarac ima apostolski autoritet a žena je zaslepljena i ućutkana.[2]

Rođena je u Ikoniji od znamenitih paganskih roditelja. Kao osamnaestogodišnja devojka bila je verena za bogatog Tamirisa, kada apostol Pavle dođe sa Varnavom u Ikoniju da propoveda u kući lokalnog hrišćanina Onesifora. Tekla je danima slušala apostola Pavla i očarana njegovom besedom u slavu celibata, odlučila je odbaciti brak.[3] Teklina majka Teokleja je bila očajna optuživši Pavla da im kvari decu i unosi smutnju u njihov grad.[3]

Teklin verenik Tamiris, "prvi čovek Ikonije", okupio je masu ispred Onesiforove kuće u kojoj je Pavle propovedao, zahtevajući da mu se sudi jer je "čarobnjak koji zavodi njihove žene". Pavle je izveden pred rimskog prokonzula, saslušan i potom stavljen u pritvor. Iste noći, Tekla je podmitila čuvara i došla da sluša Pavla u zatvoru.[3] Tekla je uhvaćena, i njena majka je lično zahtevala da je spale na lomači za primer, kao verolomnicu. Izvedena na lomaču, Tekla je na čudotvoran način uspela da se spasi.

Tada Tekla ostavi verenika, pođe za Pavlom iz Tarsa, i dođe sa njim u Antiohiju propovedati evanđelje. Umrla je kao mučenica u Seleukiji.

Hrišćanska predaja joj pripisuje čudotvorne moći.

Izvori uredi

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi