Taveuni (izgovor: [taweuni]) je, iza velikih otoka Viti Levu i Vanua Levu, treći najveći otok na Fidžiju. Taveuni čini dio arhipelaga Vanua Levu, a smješten je 6.5 kilometara istočno od glavnog otoka, od kojeg je odvojen tjesnacem Somosomo. Administrativno pripada provinciji Cakaudrove, odnosno Sjevernoj diviziji. Najviši vrh na otoku je Mount Uluigalau, visok 1,241 metar. Taveuni je u potpunosti nastao kao posljedica vulkanske aktivnosti na tom području.

Taveuni
Podaci
Lokacija Tihi ocean
Arhipelag Vanua Levu
Koordinate 16°47′37″S180°0′0″E
Država Fidži
Glavno naselje Waiyevo
Površina 434 km²
Najviši vrh Mount Uluigalau (1,241 m)
Broj stanovnika 19,000

Prema podacima iz 2015. godine, na otoku je živjelo oko 19,000 ljudi, od kojih je 75% bilo etničkog fidžijskog porijekla. Najveće naselje je Waiyevo.

Otok je važno poljoprivredno središte na Fidžiju, a ima i nekoliko značajnih turističkih atrakcija. Na otoku je prisutna i bogata flora, a faunu najbolje predstavljaju brojne ptičje vrste, među kojima su ukupno 22 regionalne endemske vrste: na otoku živi i kritično ugrožena vrsta Charmosyna amabilis.

Prvi Europljanin koji je otkrio Taveuni bio je Abel Tasman, koji je tokom jednog putovanja iz 1643. godine došao do otoka, ali je zbog loše vidljivosti mislio da su dva vrha na otoku zapravo dva zasebna otoka.

Vanjske veze uredi