Otvori glavni meni

Tatre (slovački: i poljski: Tatry ) su planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske. Najveći dio planine s najvišim vrhovima nalazi se u Slovačkoj uključujući i najviši vrh Gerlachovský štít s 2655 metara.

Tatre
Gerlachovsky stit from Velicka dolina.jpg
Pogled na Gerlachovský štít najviši vrh Slovačke i Tatri
Visina Gerlachovský štít 2655 m
Ostali vrhovi Gerlachovská veža (2 642) ,Lomnický štít (2 633)
Lokacija
Država Slovačka, Poljska
Najbliža mjesta Zakopane, Poprad, Vysoké Tatry
Vrh Mnich

Sadržaj/Садржај

PoložajUredi / Уреди

Planinski lanac se nalazi u sjevernoj Slovačkoj i južnoj Poljskoj površine od oko 750 km ² od čega se 600 km ² nalazi se na području Slovačke. Tatre su jedini planinski lanac iz karpatske skupine koji je alpskoga tipa. Tatre su najviše planine Karpata s 25 vrhova viših od 2 500 metara nadmorske visine. Glavni dio Visokih Karpata je ledenjak. Tatre također dijele crno morski i baltički sljev . Najviši dio Tatri su Visoke Tatre.

PodjelaUredi / Уреди

KlimaUredi / Уреди

Planina leži u umjerenom pojasu u srednjoj Europi. Ona je važana prepreka za kretanje zračnih masa. Brdovita planina uzrokuje različitu klimu u pojedinim dijelovima planine. Posljedice globalnog zatopljenja na Tatrama je počela biti vidljiva 1980. godine.

VjetroviUredi / Уреди

Prosječna brzina vjetra je 6 m/s. Vjetrovi se djele na:

  • Južni vjetrovi na sjevernoj strani
  • Zapadni vjetrovi u podnožju planine (Orawa-Nowy Targ kotlina)
  • Fen vjetrovi (poljski: halny) najčešće se javljaju između listopada i svibnja. To je topao i suh vjetar.

TemperaturaUredi / Уреди

Najniža temperatura zimi može biti i do -40 °C, dok ljetna temperatura može doseći 33 °C. Temperatura također ovisi o visini i osunčanosti.

PadalineUredi / Уреди

Najviša oborina zabilježeno je na sjevernim obroncima. U lipnju i srpnju mjesečnim količina oborina dostiže oko 250 mm. Padaline se javljaju od 215 do 228 dana u godini. Grmljavinske oluje pojave se u prosjeku 36 dana godišnje.

SnijegUredi / Уреди

Maksimalna debljina snijega iznosi 320 cm u ožujku. Vrhovi su ponekad pokriven snijegom tijekom cijele godine, a česte su i lavine

 
Zalazak sunca za vrh Kriváň

Nacionalni parkoviUredi / Уреди

Slovački Tatranski nacionalni park (TANAP, Tatranský národný park) je osnovan 1949. godine, dok je poljski Tatranski narodni park (Tatrzański Park Narodowy) osnovan 1954. godine. Oba parka su 1993. uvrštena u UNESCO-vu listu zaštićenih biosfera.

Skijaški centriUredi / Уреди

Tatre su poznate i po svojim skijaškim centrima, kao što su Vysoké Tatry, koje obuhvaćaju nekadašnje samostalne centre Štrbsko Pleso, Starý Smokovec, Tatranská Lomnica i Poprad i Zakopane u Poljskoj.

Vanjske vezeUredi / Уреди