Tarzan's Greatest Adventure

Tarzan's Greatest Adventure
Režija John Guillermin
Producent Harvey Hayutin
Sy Weintraub
Scenario Les Crutchfield
Predložak likovi koje je osmislio; autor:
Edgar Rice Burroughs
Uloge Gordon Scott
Anthony Quayle
Sara Shane
Sean Connery
Al Mulock
Scilla Gabel
Niall MacGinnis
Muzika Douglas Gamley
Distribucija Solar Films
Paramount Pictures
Datum(i) premijere
8. septembar 1959 (1959-09-08)
Trajanje 88 min.
Jezik engleski
Bruto prihod 1 mil. $ (proc. za SAD i Kanadu)[1]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Tarzan's Fight for Life (1958) Tarzan the Magnificent (1960)

Tarzan's Greatest Adventure (sh. Tarzanova najveća pustolovina) je američki pustolovni film snimljen 1959. u režiji Johna Guillermina, poznat po tome što se često navodi kao jedan od najboljih filmova o Tarzanu ikada napravljenih.

Predstavlja peti, odnosno pretposljednji film iz serije u kome je Tarzanov lik tumačio Gordon Scott. Radnja prikazuje kako se nastoji obračunati sa bandom bijelih kriminalaca i pustolova na čelu sa Sladeom (čiji lik tumači Anthony Slade, koja je masakrirala domorodačko selo. Za film je karakteristično da u njemu, slično kao i u originalnim Burroughsovim romanima, Tarzan besprijekorno govori engleski jezik, umjesto tzv. "tarzanskog engleskog". U filmu se također ne pojavljuje lik Jane, a što je scenaristima omogućilo da uvedu novi ženski lik u obliku pustolovke Angie (čiji lik tumači Sara Shane), a sa kojom Tarzan ima ljubavnu aferu.

Kritičari su kasnije navodili kako je Tarzanov lik u Tarzan's Greatest Adventure, za razliku od onog u većini ostalih filmova u Tarzanu, daleko "siroviji" i spremniji služiti se nasiljem. Također je bio sniman na afričkim lokacijama, a što ga čini jednim od realističnijih filmova o Tarzanu, kao i rijetkim koga mogu cijeniti odrasli isto kao i mlađa publika. Producent [[Sy Weintraub] je, pak, bio oduševljen epizodnim nastupima Quaylea i tada još relativno nepoznatog Seana Conneryja u ulozi buntovnog Irca O'Banniona; obojici je ponudio nastupe u novim nastavcima, ali su ga obojica morala odbiti zbog prethodnih obaveza - Quayle zbog filma Lawrence od Arabije, a Connery zbog Dr. No, prvog filma iz ciklusa o Jamesu Bondu.

UlogeUredi


LiteraturaUredi

  1. "1959: Probable Domestic Take", Variety, 6 January 1960 p 34
  • Essoe, Gabe, Tarzan of the Movies, 1968, The Citadel Press
  • Fury, David, Kings of the jungle : an illustrated reference to "Tarzan" on screen and television, 1994, McFarland & Co.

Vanjske vezeUredi