Tarzan's Greatest Adventure

Tarzan's Greatest Adventure (sh. Tarzanova najveća pustolovina) je američki pustolovni film snimljen 1959. u režiji Johna Guillermina, poznat po tome što se često navodi kao jedan od najboljih filmova o Tarzanu ikada napravljenih.

Tarzan's Greatest Adventure
RežijaJohn Guillermin
ProducentHarvey Hayutin
Sy Weintraub
ScenarioLes Crutchfield
Predložaklikovi koje je osmislio; autor:
Edgar Rice Burroughs
UlogeGordon Scott
Anthony Quayle
Sara Shane
Sean Connery
Al Mulock
Scilla Gabel
Niall MacGinnis
MuzikaDouglas Gamley
DistribucijaSolar Films
Paramount Pictures
Datum(i) premijere
8. 9. 1959 (1959-09-08)
Trajanje88 min.
Jezikengleski
Bruto prihod1 mil. $ (proc. za SAD i Kanadu)[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Tarzan's Fight for Life (1958) Tarzan the Magnificent (1960)

Predstavlja peti, odnosno pretposljednji film iz serije u kome je Tarzanov lik tumačio Gordon Scott. Radnja prikazuje kako se nastoji obračunati sa bandom bijelih kriminalaca i pustolova na čelu sa Sladeom (čiji lik tumači Anthony Slade, koja je masakrirala domorodačko selo. Za film je karakteristično da u njemu, slično kao i u originalnim Burroughsovim romanima, Tarzan besprijekorno govori engleski jezik, umjesto tzv. "tarzanskog engleskog". U filmu se također ne pojavljuje lik Jane, a što je scenaristima omogućilo da uvedu novi ženski lik u obliku pustolovke Angie (čiji lik tumači Sara Shane), a sa kojom Tarzan ima ljubavnu aferu.

Kritičari su kasnije navodili kako je Tarzanov lik u Tarzan's Greatest Adventure, za razliku od onog u većini ostalih filmova u Tarzanu, daleko "siroviji" i spremniji služiti se nasiljem. Također je bio sniman na afričkim lokacijama, a što ga čini jednim od realističnijih filmova o Tarzanu, kao i rijetkim koga mogu cijeniti odrasli isto kao i mlađa publika. Producent Sy Weintraub je, pak, bio oduševljen epizodnim nastupima Quaylea i tada još relativno nepoznatog Seana Conneryja u ulozi buntovnog Irca O'Banniona; obojici je ponudio nastupe u novim nastavcima, ali su ga obojica morala odbiti zbog prethodnih obaveza - Quayle zbog filma Lawrence od Arabije, a Connery zbog Dr. No, prvog filma iz ciklusa o Jamesu Bondu.

Uloge uredi

Literatura uredi

  1. "1959: Probable Domestic Take", Variety, 6 January 1960 p 34
  • Essoe, Gabe, Tarzan of the Movies, 1968, The Citadel Press
  • Fury, David, Kings of the jungle : an illustrated reference to "Tarzan" on screen and television, 1994, McFarland & Co.

Vanjske veze uredi